Ketonendrank potentieel nieuwe therapie bij hartfalen

Hartspiercellen lijken meer energie te krijgen door de opname van ketonen. Bij proefdieren met hartfalen verbetert de pompkracht van het hart en neemt een verdere verslechtering van het hart af na suppletie van ketonen. Deze ontdekking deden Groningse en Amerikaanse onderzoekers, met steun van de Hartstichting.

Vervolgonderzoek bij mensen met hartfalen

In het onderzoek is aangetoond dat ketonen bij proefdieren een geschikte alternatieve energiebron zijn voor een falend hart. Het onderzoek is gepubliceerd in Circulation: Heart Failure. Volgens Rudolf de Boer, hoofd experimentele cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Grongingen, zijn de onderzoeksresultaten dusdanig positief dat de wetenschappers deze direct gaan testen bij hartfalenpatiënten. Onderzocht wordt of zij meer energie krijgen en zich beter kunnen inspannen als zij een ketonendrank toegediend krijgen. De eerste onderzoeksresultaten worden eind 2021 verwacht.

Suppletie voorlopig nog afgeraden

Ketonen komen vrij als het lichaam bij vasten vetten afbreekt. Bij een gebrek aan glucose kunnen ketonen de hersenen van brandstof voorzien. Normaal gesproken zijn ketonen niet in hoge concentraties in het lichaam aanwezig, alleen bij vasten. Ketonen zijn ook in tablet- of drankvorm beschikbaar als sportsupplement of (vermeend) afslanksupplement. Hiermee is de hoeveelheid ketonen in het bloed gemakkelijk te verhogen, waardoor het hart ze op kan nemen. De Hartstichting raadt patiënten met hartfalen echter af om zomaar zelf supplementen met ketonen te nemen voordat de resultaten van het onderzoek onder hartfalenpatiënten bekend zijn. Het is nog niet zeker of het toevoegen van ketonen aan de voeding echt werkt en veilig is.

Behandeling van hartfalen

In Nederland zijn er 240.000 mensen met hartfalen. Naar schatting hebben minstens evenveel mensen (255.000) hartfalen zonder dat ze dit weten. Hartfalen komt het meest voor bij mensen boven de 65 jaar, maar ook jongere mensen kunnen hartfalen hebben. Hartfalen heeft altijd een oorzaak, zoals bijvoorbeeld een doorgemaakt hartinfarct, een slecht werkende hartklep of langdurige hoge bloeddruk. Het komt vaak voor in combinatie met een andere aandoening, zoals COPD of diabetes type 2. Hartfalen is niet altijd goed te behandelen. Een betere behandeling van hartfalen is daarom een van de topprioriteiten van de Hartstichting.

Bron: Hartstichting

Gepubliceerd op 18 januari 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.