Kauwen verhoogt thermisch effect van voeding
Goed kauwen en rustig eten zijn populaire adviezen ter preventie van overgewicht. Toch is er nog niet veel wetenschappelijke onderbouwing voor. Japanse wetenschappers brengen daar nu verandering in. Zij hebben ontdekt dat kauwen en een langere verblijftijd van voedsel in de mond de voedselgeïnduceerde thermogenese verhogen.
Thermisch effect
De voedselgeïnduceerde thermogenese wordt ook wel het thermisch effect van voedsel genoemd. Je lichaam verbruikt energie om een maaltijd te verteren. Daarbij komt warmte vrij en dat merk je bijvoorbeeld aan het stijgen van je lichaamstemperatuur na het eten. Dit wordt ook wel het thermisch effect van voedsel genoemd. De Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen en de verblijftijd van voedsel in de mond van invloed zijn op dit thermische effect.
Langzaam drinken
Het onderzoek is uitgevoerd bij 11 gezonde mannen. Zij kregen 3 keer dezelfde drank van 200 kcal, maar dronken deze op verschillende manieren:
- Normaal drinken
- Elke slok 30 seconden in de mond houden voor het doorslikken (en dus eerst proeven)
- Elke slok pas na 30 seconden “kauwen” doorslikken (en dus proeven én kauwen)
Voor en na het drinken werd aan de deelnemers gevraagd naar gevoelens van honger en verzadiging en ook werd de voedselgeïnduceerde thermogenese gemeten.
Verdubbeling van thermogenese
De gevoelens van honger en verzadiging bleken niet te verschillen tussen de 3 manieren van drinken. Maar het thermisch effect van voeding wel. Bij normaal drinken was de voedselgeïnduceerde thermogenese gedurende 1,5 uur na het drinken het laagste (3,4 kcal), gevolgd door het drinken in combinatie met het proeven van de drank (5,6 kcal). De hoogste thermogenese trad op na het drinken in combinatie met kauwen (7,4). Dit was een ruime verdubbeling van de thermogenese na normaal drinken.
Preventie van overgewicht
Orale stimulering door een langer mondverblijf en langer op voedsel te kauwen verhoogt dus de thermogenese. De onderzoekers concluderen dat langzaam eten en goed kauwen preventief kunnen werken tegen overgewicht door het verhogen van de thermogenese. Per maaltijd is het effect op het energieverbruik weliswaar klein. Maar omdat iedereen elke dag meerdere maaltijden eet, kan het op jaarbasis toch om een substantieel effect gaan, aldus de onderzoekers.
Bronnen: Waseda University en Scientific Reports
Gepubliceerd op 24 januari 2022
Door Angela Severs