Kan calorierestrictie de levensduur verlengen?

Een humane studie toont aan dat caloriebeperking het metabolisme vertraagt. De onderzoekers hopen dat daarmee ook de levensduur wordt verlengd. Een redactioneel artikel over de studie is gepubliceerd in Nature.

Calorierestrictie

Studies naar het effect van calorierestrictie op het metabolisme en de levensduur werden tot nu toe vooral gedaan bij proefdieren, zoals wormen, vliegen en muizen. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan bij primaten en mensen. In deze multicentered studie, CALERIE (Comprehensive Assessment of Long term Effects of Reducing Intake of Energy) deden 53 gezonde vrijwilligers zonder overgewicht mee. Een groep van 34 proefpersonen volgde gedurende 2 jaar een dieet met 15% minder calorieën voorgeschreven. Een controlegroep van 19 personen kreeg geen restrictie. Gemiddeld verloren de proefpersonen 8,7 kilo, terwijl de personen in de controlegroep gemiddeld 1,8 kilo aankwamen. De ruststofwisseling daalde met 80-120 kcal minder dan kon worden verwacht uit het gewichtsverlies. Volgens de onderzoeker komen de uitkomsten uit deze studie bij mensen overeen met eerdere resultaten uit dierstudies. De studie is gepubliceerd in Cell Metabolism.

Stofwisselingsonderzoek

Aan het eind van de 2-jarige studie werden deze deelnemers zeer uitgebreid getest. Zo verbleven ze 24 uur lang in respiratiekamers, waarin de hoeveelheid verbruikte zuurstof en uitgeademde kooldioxide werd gemeten. Zo kon de stofwisseling van de deelnemers precies worden gemeten. De onderzoekers ontdekten dat de dieetgroep veel efficiënter met energie omging tijdens de slaap: hun metabolisme was gedaald. Dat effect was groter dan kon worden verwacht aan de hand van hun gewichtsverlies. Aanvullend onderzoek laat zien dat bij de dieetgroep minder ouderdomsschade optrad.

Slechts 2 jaar

CALERIE geeft meer inzicht in de principes van langer leven door caloriebeperking. Deze studie duurde ”slechts” 2 jaar en onderzoekers willen het liefst studies die tientallen jaren duren, om te kunnen kijken of mensen echt langer blijven leven. Maar weinig mensen zullen zich als vrijwilliger voor zo’n studie aanmelden. Andere onderzoekers richten zich op de effecten van “intermittent fasting”, een wat strengere caloriebeperking gedurende enkele dagen per maand. Deze methode lijkt gemakkelijker vol te houden en heeft mogelijk vergelijkbare effecten op het metabolisme en veroudering.

Bronnen: Nature en Cell Metabolism

Gepubliceerd op 11 april 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Jan 25 oktober 2020 at 10:23 - Reply

    4 jaar zit ik nu gemiddeld dagelijks op 1.000 cal met een lengte van 1.83 en een gewicht van 78kg en blijft mijn gewicht stabiel. Ik sport 6x pwk ca 40 min.

    Groente fruit noten zaden haver zuivel en weinig vlees leveren veel voeding en vooral voedingsstoffen en weinig calorieen.

    Laatst zat ik me te bedenken dat een stroopwafel met zn 180 calorien net zoveel is als ong…

    1 mandarijn
    2 tomaten
    1 kiwi
    1 appel
    1 sinaasappel

    Misschien niet voor iedereen maar de huidige ‘norm’ van 2.000 tot 2.500 cal is veel te hoog en zou snel flink naar beneden moeten om welvaartsziekten drastisch te verminderen.

    Gelukkig is het artikel hierboven een bijdrage aan iets wat veel te weinig aandacht krijgt.

    Dank voor het bericht dus!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Zelfstandig

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.