Invloed natrium, eiwit en spiermassa op sterfterisico
Hoe beïnvloeden natriuminname, eiwitconsumptie en lichaamssamenstelling onze gezondheid? Dat onderzocht MD-PhD-student Niek Hessels voor zijn proefschrift, waarmee hij in februari promoveerde aan Rijksuniversiteit Groningen. Uit zijn onderzoek blijkt dat zowel een te lage als een te hoge natriuminname het sterfterisico kan verhogen.
Volumeregulatie
Meestal wordt natrium vooral onderzocht in relatie tot bloeddruk. Hessels toont aan dat natrium ook een belangrijke rol speelt in de regulatie van lichaamsvocht en zoutbalans, onafhankelijk van de bloeddruk. Natriumwaarden in het bloed hangen samen met het extracellulaire vloeistofvolume (ECFV), dat een cruciale rol speelt bij hydratatie en zoutbalans. Deze inzichten dragen bij aan een beter begrip van de fysiologische effecten van natrium in het lichaam. Maar er is meer onderzoek nodig voordat natriumwaarden in het bloed als gezondheidsindicator kunnen worden gebruik. Opkomende technieken om ECFV te meten, kunnen in de toekomst helpen om gezondheidsadviezen beter op maat te maken.
Natrium en eiwit
Een opvallende bevinding is dat een lage natriuminname vaak samengaat met een lage eiwitinname, wat kan duiden op een slechte voedingsstatus en daarmee een verhoogd sterfterisico. Tegelijkertijd blijkt een hoge eiwitinname samen te hangen met een lager sterfterisico. Ongeveer 10 procent van de bevolking consumeert minder eiwit dan aanbevolen. Vooral ouderen lopen risico vanwege een doorgaans verminderde voedingsinname. Daarnaast hebben mensen met een lage spiermassa en een lage eiwitinname het hoogste sterfterisico. Spiermassa blijkt een betere voorspeller van sterfte dan de BMI.
Belang van meer gepersonaliseerd voedingsadvies
In zijn proefschrift benadrukt Hessels het belang om in voedingsadvies meer rekening te houden met de interacties tussen natrium, eiwit en lichaamssamenstelling. Hij benadrukt dat generieke richtlijnen niet altijd volstaan en meer gepersonaliseerd voedingsadvies nodig is. Het proefschrift “Sodium & health: beyond blood pressure” is hier te lezen.
Gepubliceerd op 28 februari 2025
Door Sophie Luderer