Interviews
Interviews met diëtisten, wetenschappers en smaakmakers op het gebied van voeding en diëtetiek.
Veel eiwitrijke maaltijdmomenten in Martini Ziekenhuis
Het Martini Ziekenhuis in Groningen is volledig over op gezonde voeding, voor patiënten, personeel en bezoekers. Een interview met diëtist Annemieke Roelfsema, die meewerkte aan een nieuw voedingsaanbod voor de patiënten. Past het nieuwe voedingsaanbod [...]
Liesbeth van Rossum: ‘Obesitasmedicijnen zijn géén vervanging van gezonde leefstijl’
Professor Liesbeth van Rossum is internist en hoogleraar in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar goede diagnostiek en behandeling van mensen met obesitas. De nieuwe medicijnen in de behandeling van obesitas [...]
2021: de meest gelezen interviews
De redactie vindt de interviews in Nieuws voor diëtisten erg leuk om te maken. In 2021 interviewden we weer veel verschillende deskundigen, collega’s, onderzoekers en hoogleraren die een interessant verhaal hadden voor jullie. In 2021 [...]
‘Ik hoop dat consumenten in kleine stapjes gezonder gaan eten’
Diëtist Steffi Haazen is een van de experts in de app ”foodfirst leefstijlcoach” van Albert Heijn. Met video’s, recepten en artikelen helpt ze mee om Nederland een stukje gezonder te maken. Tenminste, dat hoopt ze [...]
‘Voeding was een belangrijke pijler bij de dansmarathon’
Een danswedstrijd op televisie, waarbij 100 paren proberen 50 uur onafgebroken te dansen, met maar maximaal 300 minuten rust. Dat was de Dansmarathon, een uniek evenement met 50 uur live televisie dat op 14, 15 [...]
‘Ook een diëtist kan impact hebben op het voedselsysteem’
Prof. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam schreef samen met universitair docent kinderobesitas Jutka Halberstadt het zeer lezenswaardige boek “Andere kost”, een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Seidell [...]
100 jaar ketogeen dieet
Het ketogeen dieet bij epilepsie werd precies 100 jaar geleden voor het eerst voorgeschreven. Gepromoveerd diëtist Elles van der Louw van het Erasmus MC in Rotterdam: ‘Het is een ontzettend succesvol en intrigerend dieet. Zelfs [...]
Logopedist ontwikkelt IDDSI-database voor consistentie van voeding en dranken
IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) wordt momenteel geïmplementeerd als nieuwe internationale standaard voor consistentie van voeding en dranken. Maar een duidelijk overzicht van producten en bijbehorende IDDSI-levels ontbrak nog. Daarom ontwikkelde logopedist Marise Neijman [...]
‘Ik zie dit als erkenning voor het vak diëtist’
Elk jaar is er rond Koningsdag een lintjesregen. En dit jaar kreeg diëtist Connie Hoek van “Hoek & Co diëtisten” een onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor haar werk met mensen met [...]
‘Voeding van coronapatiënten speelt belangrijke rol bij herstel’
COVID-19 patiënten blijven soms weken op de intensive care (IC) aan de beademing. Dat vraagt om een specifieke voedingsaanpak. Arthur van Zanten, intensivist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei weet daar alles van. ‘Juist bij patiënten die [...]
Zorg op het Bord: lekker en goed eten als onderdeel van de medische behandeling
Diëtist-onderzoeker Hinke Kruizenga is benoemd tot programmavoorzitter van Zorg op het Bord. Met dit voedingsprogramma wil het Amsterdam UMC in de ziekenhuizen voeding meer centraal zetten en zowel in patiëntenzorg, onderwijs als onderzoek stappen maken [...]
‘Pak die transmurale voedingszorg stap voor stap aan’
Is het in jouw regio slecht gesteld met de transmurale voedingszorg van kwetsbare ouderen? Kom dan in actie en maak daarbij gebruik van het onlangs door de Stuurgroep Ondervoeding ontwikkelde “Voedingspaspoort”. Deze oproep doet Ellen [...]