Interprofessionele samenwerking bij oncologische revalidatie

Diëtisten en fysiotherapeuten zien duidelijk de meerwaarde van samenwerking in de eerstelijns revalidatiezorg voor patiënten na oncologische chirurgie. Dat blijkt uit focusgroepgesprekken met diëtisten en fysiotherapeuten, uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam. De resultaten vormen de basis om de voedings- en beweegbehandeling optimaal te integreren en samenwerking en zorguitkomsten te optimaliseren.

Samenwerking diëtist en fysiotherapeut

De focusgroepgesprekken zijn gevoerd met 8 eerstelijns diëtisten en 7 eerstelijns fysiotherapeuten, allen gespecialiseerd in oncologische revalidatie. De deelnemende diëtisten en fysiotherapeuten zijn overtuigd dat met de patiënt centraal, een gecombineerde behandeling noodzakelijk is voor de beste revalidatie. De samenwerking in de eerstelijn kan verbeterd worden door:

  • Informatie-uitwisseling: het delen van gegevens om overlap in handelen te voorkomen en de zorg efficiënter te maken
  • Eenduidige communicatie: door dezelfde taal te spreken, kan het belang van een gecombineerde aanpak (voeding en beweging) beter aan de patiënt worden overgebracht
  • Keuzevrijheid met richting: de patiënt behoudt keuzevrijheid in de behandeling, maar het is belangrijk deze keuzes in een duidelijke context aan te bieden
  • Monitoring en overleg: de voortgang van de patiënt (zoals lichaamssamenstelling en training) systematisch monitoren, opvallendheden signaleren en interdisciplinair bespreken

Informatie delen

Voorbeelden van informatie die diëtisten en fysiotherapeuten in de eerste lijn met elkaar kunnen delen:

  • BRAVOM-factoren (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning en Medicatie)
  • ziektebeloop en medicatiegebruik
  • nevenpathologieën
  • voedingsinname en screening
  • belasting, belastbaarheid en spiermassa/lichaamssamenstelling
  • psychosociale factoren en knijpkrachtmetingen

Rolverdeling

Uit de focusgesprekken blijkt ook dat diëtisten en fysiotherapeuten waarde hechten aan een heldere taakverdeling, waarbij elkaars expertise wordt benut. De diëtist is specialist in voeding en adviseert bij deze patiëntengroep over eiwitinname en specifieke voedingsstrategieën. De fysiotherapeut focust op de balans tussen belasting en belastbaarheid en de opbouw van training. Goede communicatie tussen de diëtist en fysiotherapeut is essentieel voor een succesvol revalidatietraject. De deelnemers aan de focusgesprekken benadrukken tenslotte het belang van een gedeeld elektronisch patiëntendossier (EPD) om samenwerking binnen en tussen zorglijnen verder te optimaliseren.

Bron: Voeding & Beweging NU

Gepubliceerd op 29 januari 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.