Inspectie gaat professionele leefstijlbegeleiding stimuleren 

Zorgverleners moeten hun patiënten leefstijlbegeleiding aanbieden tegen roken en overgewicht. Daarbij moeten zij de wensen, behoeften en mogelijkheden van patiënten vooropstellen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

Samenwerking

Leefstijlbegeleiding bij stoppen met roken of overgewicht kan bijdragen aan een gezondere leefstijl. Daarom gaat IGJ-zorgverleners stimuleren passende leefstijlbegeleiding aan te bieden. Hierbij verwacht de inspectie een goede samenwerking tussen de verschillende typen zorgverleners, zoals huisartsen, diëtisten, leefstijl- en stoppen-met-roken-coaches, verslavingsdeskundigen, psychologen en specialisten in ziekenhuizen en klinieken. Ook kijkt de inspectie naar de deskundigheid van zorgverleners in de leefstijlbegeleiding. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de zorgverleners methodes hanteren die bewezen effectief zijn, en richtlijnen en handreikingen gebruiken die door professionals zijn vastgesteld.  

Toetsing

In het “Toetsingskader persoonsgerichte leefstijlbegeleiding in de zorg” staat beschreven waarop de inspectie precies gaat letten. Het toezicht vindt plaats in 3 regio’s waar meer rokers en mensen met overgewicht wonen dan gemiddeld. Daarbij kijkt IGJ door de bril van de cliënten en naar hun contacten met verschillende typen zorgverleners. Dat gebeurt in gesprekken met cliënten en zorgverleners samen. 

Nederland gezonder

De activiteiten van de inspectie passen binnen het Nationaal Preventieakkoord van eind 2018, waarin meer dan 200 afspraken staan om Nederland gezonder te maken. De strijd tegen roken en het terugdringen van overgewicht zijn belangrijke onderdelen: bijna de helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar en door roken en overgewicht worden mensen ziek en overlijden ze eerder.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 

Gepubliceerd op 12 juli 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.