Insecten toegestaan als ingrediënt van voedingsmiddelen

Recent heeft de EU groen licht gegeven voor het gebruik van krekelmeel en kleine meelwormen in voedingsmiddelen. Vorig jaar werden al de treksprinkhaan, de gele meelworm en de huiskrekel goedgekeurd voor gebruik als ingrediënt. Daarbij geldt: als een product insecten bevat, dan moet dat in de ingrediëntendeclaratie op het etiket staan.

Veiligheid en allergie

De veiligheid van insecten is uitgebreid getest door de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA). Voor menselijke consumptie moeten insecten altijd volledig verhit zijn geweest om te voorkomen dat ziekteverwekkers kunnen worden overgedragen. Producenten moeten ook altijd aangeven om welk type insect het precies gaat. Dat is van belang omdat sommige mensen mogelijk allergisch zijn voor insecten, al moet dat nog verder worden onderzocht. Het zou vooral gaan om mensen die allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren of huisstofmijt.

Niet alleen Latijnse naam

Producenten die insecten verwerken in hun voedingsmiddelen moeten dat dus duidelijk vermelden op het verpakkingsetiket. Daarbij moet niet alleen de Latijnse naam van het insect vermeld worden, maar ook de Nederlandse naam van het insect. Voor krekelmeel staat er dan bijvoorbeeld in de ingrediëntenlijst: gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit Acheta domesticus (huiskrekel).

Rode kleurstof

Het gebruik van insecten in voedingsmiddelen is overigens niet nieuw. De rode kleurstof karmijn wordt gewonnen uit schildluizen (Dactylopius coccus) en is al langer toegestaan als additief (E120). Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om roze koeken hun kleur te geven en kan ook zitten in rode snoepjes en rode zuiveldranken.

Al in de supermarkt?

De kans dat er binnenkort veel producten te koop zijn waarin insecten zijn verwerkt, is niet zo groot. Volgens FNLI, de koepelorganisatie van bedrijven in de Nederlandse levensmiddelenindustrie, is het waarschijnlijk dat sommige bedrijven overwegen om insecten te gebruiken als ingrediënt in hun producten. Maar er zijn nu nog geen signalen uit de levensmiddelensector dat het breed zal worden toegepast.

Duurzame eiwitbron

Insecten zijn rijk aan eiwitten en kunnen dienen als alternatieve eiwitbron. Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met vis, kip, rund en varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar die van eiwitten uit vlees. Daarnaast zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees. Zo zetten insecten voeding veel efficiënter om in eiwit dan varkens, kippen en runderen. Ook is er minder water en ruimte nodig om insecten te kweken en ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager. Toch vraagt het Voedingscentrum zich af of duurzaamheidswinst altijd de reden is voor producenten om insecten te gebruiken. Krekelmeel wordt bijvoorbeeld ook aan volkorenbrood en volkorenpasta toegevoegd, terwijl dat al producten zijn met een lage milieubelasting.

Bron: Voedingscentrum

Gepubliceerd op 2 februari 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.