Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 December 2011

Maagomleiding voorkeur boven maagband

Door: Reina

gastric bypass

Om extreem overgewicht aan te pakken is bariatrische chirurgie vaak een veilige en de goede oplossing. De gastric bypass is voor het verlies van overgewicht effectiever dan een maagband. Dit blijkt uit onderzoek van drs. Wouter te Riele, die op 21 december promoveert aan de Universiteit van Utrecht.

Te Riele heeft in zijn onderzoek bijna 800 patiënten gevolgd die een bariatrische ingreep ondergingen in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Uit zijn onderzoek blijkt dat bij ongeveer 70% van de patiënten de maagband na 2 jaar een goed resultaat heeft. De lange termijn resultaten van de maagband zijn teleurstellender. Een levenslange follow-up door gespecialiseerde bariatrische verpleegkundigen is essentieel om de kans op blijvend succes te vergroten. Het plaatsen van een maagband blijkt een veilige procedure te zijn zonder veel complicaties, maar wel met een hoog percentage re-operaties, zoals ook al bekend uit de literatuur. Deze re-operaties betreffen problemen met de band zelf, maar ook patiënten die in tweede instantie toch een maagomleiding ondergingen in verband met onvoldoende gewichtsverlies.

De gastric bypass blijkt na 2 jaar succesvol te zijn bij bijna 90% van de patiënten. Deze patiënten zijn bovendien na 2 jaar meer dan 20% overgewicht extra kwijtgeraakt in vergelijking met de maagband en hebben in een gespecialiseerd ziekenhuis een kleine kans op complicaties. Een maagomleiding als re-operatie na een mislukte maagband kan veilig uitgevoerd worden en is net zo effectief als een primaire maagomleiding. 

Bron: St Antonius Ziekenhuis


Prue van Zanten, , 15 January 2012:
Ik sta zeker niet afkerig tegen deze operatie, als laatste redmiddel. Echter, ik heb in meerdere tv-programma's over dit onderwerp gezien dat mensen die deze operatie ondergingen alsnog ongezond aten. En dan heb ik mijn vraagtekens bij het voortraject.
Alie Stoffers, , 12 January 2012:
De reactie van "ik" hieronder is juist, het is ZEKER NIET een kwestie van 'meteen het mes erin te zetten', maar van mensen die na tig- afvalpogingen niet in staat blijken dit (soms goede resultaat van 20 of 30 kg) eraf te HOUDEN, voor de rest van hun leven! Je leven lang caloriéen blijven tellen, dat lukt wel eens niet als er zoiets als een sterfgeval, of ziekte van een dierbare je overkomt. Dit zijn life-events die in ieder leven voorkomen, maar waarvoor deze patienten gestraft worden door aan te komen. Ook zónder eetbuien o.i.d
Het is een hulpmiddel, en zeker geen "quik fix" of eenvoudige weg. Dus 'meteen het mes erin zetten" is onzin, deze mensen hebben van al tientallen jaren achter de rug van lijnen/dieten, en jo jo-en. Altijd weer mét rente op de heupen. Het verschil is een lichaam dat meéwerkt i.p.v. tegen.
Ik nvt, , 12 January 2012:
@Klaas @Gerja, @Anneke en @Betalie: Jullie denken dat als iemand naar het NOK of naar een chirurg gaat dat er dan direct wordt gezegd: we gaan operen?
Wat dachten jullie van het voortraject? Gesprekken met dietiste, chrirug, bewegingscoach, psycholoog en wat al niet meer. Er wordt gekeken naar je afvalpogingen in het verleden, je inzet en motivatie, hoe ga je om met tegenslagen in je leven. Wat voor eter ben je?
Echt niet iedereen wordt zomaar geopereerd zoals het tussen jullie regels door te lezen is.
Hebben jullie het besef dat obesitas een ziekte is, net als anorexia. Aan beide kan je overlijden als er niet wordt ingegrepen.

Jullie berichten zeggen mij dat jullie totaal geen besef hebben wat obesitas is en hoe een en ander in elkaar zit. Gelukkig zijn jullie waarschijnlijk gezegend met een slank lijf
Betalie ja, , 09 January 2012:
@ Alie: idd, veel slimmer om meteen het mes erin te zetten zonder eerst het alternatief te testen: de diëtist of een multi-team.....
Wie gaat er hier dan kort door de bocht?
Alie Stoffers, , 08 January 2012:
Je hoeft maar naar de cijfers te kijken om te weten dat 40/50 kg afvallen door dieet/sport, voor mensen met een genetische aanleg tot overgewicht géén blijvende oplossing is. En @ Klaas, KIJK maar eens écht objectief naar de cijfers en het onderzoek van Te Riele van 21 dec j.l. De sterftecijfers en complicatie's zijn erg acceptabel als je een ervaren chirurg hebt! En @ Gerja, je kunt prima rekenen, maar vergeet hierbij een ding; de weg die de patient moet afleggen om 50 kg af te vallen met "de dietiste boodschappeb doen" Over betutteling te spreken..... Je spreekt over "naar mijn idee tot een levenslang goed resutaat leiden". Dit is niet rieel, hoeveel mensen zijn ,ondanks alle begeleiding en motivatie 40/50 of meer kg afgevallen, en zijn 5 jr. later nog op gewicht??? En je hebt het over "o risico" met jou methode,; nou er wel degelijk een risico; je motivatie en zelfbeeld wordt er niet beter op na poging nr. 33. Jullie zouden je i.p.v., bedreigd moeten voelen, open moeten stellen voor deze mogelijkheden en de verbluffende resutaten!! Als ze een diabetes patient de I.C oprijden, kan hij bij wijze van spreken stoppen met zijn diabetes medicatie!! Verdiep je er echt in,, praat met ex-obesen en realiseer je dan dat je te kort door de bocht was met je oordeel.
Anneke Palsma, , 22 December 2011:
Misschien door tijdens het preventiedebat aan te geven hoeveel hiermee bespaard kan worden. De gezondheidsrisico's zijn voor deze minister niet interessant, omdat je daar als aandeelhouder van medische hulpmiddelen of een ziekenhuis aan kunt verdienen. Ze is alleen gevoelig voor cijfers die mbinnen een jaar haalbaar zijn. Een regeringstermijn van 4 jaar overzien lukt al niet, laat staan dat er verdere langetermijnvisie is.
Gerja van Hunen, , 20 December 2011:
De reactie van Klaas is helemaal OK. Ik verbaas me toch ook steeds in hoge mate dat deze hele dure oplossingen zo vaak worden toegepast en nu door de minister ook worden toegejuicht. Ondertussen krijgen de diëtisten niet eens meer de kans te bewijzen dat zij mogelijk hetzelfde resultaat kunnen bewerkstelligen als zij voor hetzelfde bedrag van minimaal €10.000 iemand jarenlang intensief kunnen begeleiden.
Stel €10.000: €65 (vrij tarief van de diëtist)= 154 uren begeleiding door een diëtist. Dat betekent 3,5 jaar lang elke week een consult van 1 uur! Wat kun je daarin allemaal doen! Zeer intensieve begeleiding door en sporten met de diëtist en ook samen een paar keer boodschappen doen en evt koken.
Dat kan mogelijk netzoveel resultaat bieden met 0 risico!
Je kunt ook een sportbegeleider en psycholoog erbij betrekken en dan iemand 3,5 jaar lang elke 2-3 weken zien en er een multidisciplinaire begeleiding van maken. Dit kan naar mijn idee tot een levenslang goed resultaat leiden. Hoe krijgen we dit tussen de oren van de minister?
Klaas de Jong, , 20 December 2011:
Een veilige oplossing? Ik mis wel een aantal cijfers in dit verhaal. Hoeveel % komt vroegtijdig te overlijden tijdens of vlak na deze ingreep? Hoeveel % krijgt te maken met complicaties als naadlekkages? Wat kost deze ingreep en de nazorg?

Een veilige en goedkope oplossing: de diëtist.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten