Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 November 2011

Minister VWS verwacht eigen bijdrage en inzet consument

Door: Reina

Minister Schippers

Op 10 november hebben minister Schippers en staatssecretaris Veldhuizen van Zanten van VWS antwoord gegeven op vragen. Die waren gesteld tijdens de eerste termijn van het debat voor de Begroting VWS 2012 op woensdag 9 november.

 

De bewindsvrouwen ‘achten het gewenst dat als zorgverleners iemand in de spreekkamer krijgen die een duidelijk hoog gezondheidsrisico loopt, mede als gevolg van een ongezonde leefstijl, zij de betrokkene wijzen op de gevolgen van die leefstijl en advisering en begeleiding aanbieden om in die leefstijl verandering aan te brengen. Het is uiteraard aan de betrokkene zelf om hier wel of geen gebruik van te maken. In veel gevallen is de concrete zorgvraag het vertrekpunt (“dokter help mij af te vallen/van het roken af te komen” etc.).’

De algemene advisering over en begeleiding bij voeding en eetgewoonten zoals huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen die plegen te bieden blijft verzekerde zorg. Ook de meer specialistische dieetadvisering door de diëtist blijft verzekerd als die wordt gegeven in het kader van ketenzorg ten behoeve van diabetes of cardiovasculair risico. Wanneer iemand in andere gevallen dieetadvies wil, is hij daarvoor bij de diëtist aan het juiste adres. Dit advies valt echter niet binnen het basispakket. De bewindsvrouwen verwachten een eigen bijdrage en inzet van de mensen.

Door de forse inzet op sport en bewegen in de buurt, zoals verwoord in de Landelijke nota en Beleidsbrief Sport “Sport en Bewegen in Olympisch Perspectief‟, wil de minister mensen ondersteunen om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen voor een gezonde leefstijl.

Bron: Rijksoverheid


Wilma Koghee, , 15 November 2011:
Ongelovelijk hobbyisme dat ideeën van een minister een eigen leven leiden. Bezuinigen op noodzakelijke dieetadvisering omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de samenstelling van je voeding/dieet maar wel 70 miljoen vrijmaken voor verplicht sporten in de wijk.
Let op collega's: de minister heeft nog niets geregeld voor hanhaving van de vier uren dieetadvisering in de ketenzorg voor diabetes,COPD en CVRM! Als je je ketenzorg contracten hebt getekend / gaat tekenen zijn die contracten bindend en lacht Schippers wederom in haar vuistje.
Suzanne Blom, , 15 November 2011:
...en wat gebeurt er met de drinkvoedingen en sondevoeding ? Mogen wij die nog blijven voorschrijven of wordt het dan niet meer vergoed ? Er is nog veel niet duidelijk en daaruit blijkt maar weer dat de minister niet goed begrijpt wat de wij eigenlijk doen.
Yvonne Huurman, , 15 November 2011:
Geen enkele verzekeraar kan nog antwoord geven op de vraag wat onder ketenzorg gaat vallen,wijzen naar VWS, die nog geen kriteria geeft bekendgemaakt.
Petra Paulus, , 15 November 2011:
Kom op diëtisten er is werk aan de winkel! We kunnen boos blijven, verbijsterd, blijven hangen in het onbegrip over het genomen besluit. Maar dat helpt ons niet vooruit. Laten we vooral denken in oplossingen en nieuwe kansen, hierin ligt de toekomst.
Paul van den Bosch, , 15 November 2011:
Laat de minister en staatssecretaris eens meelopen met een diëtist. Huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen weten nagenoeg niets over voeding en branden hun handen er niet aan. Dat laten ze aan professionals over als ze er uberhaubt aan denken dit te doen. Als een diabeet die 10 jr insuline spuit een hypo nog blijft repareren met worst en kaas blijft er nog veel te doen. Deze persoon was nog nooit bij een diëtist geweest. Of de dorst bij een hyper wegdrinken met gewone cola. 1,5 ltr per nacht. De specialist verhoogd alleen de insuline/ medicatie of zet die in om de hoge glucose waarden weg te krijgen. Simpel light komt niet in zijn of haar woordenboek voor. Je moet de tijd nemen om dit te ontdekken.
Moet ik nog doorgaan?
Sylvia Jelierse, , 11 November 2011:
Ik blijf me verbazen over het beleid. Eigen schuld dikke bult. Ook als je ernstig ziek bent geworden en ondervoed?????

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten