Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 June 2016

De big five: 5 grote misverstanden in de voeding

Door: Karine

Bloggers zijn de nieuwe "influencers". Dat is niet altijd fijn, want ze verkondigen in hun blogs nogal eens radicale meningen over voeding, meestal met N=1 als onderbouwing. Reden voor Voeding Nu om bloggers op 14 juni uit te nodigen en 5 spraakmakende issues over voeding eens goed toe te laten lichten door de wetenschap. Die "Big Five" zijn: suiker, zuivel, brood, kokosvet en kip.

We zijn dol op zoet

Volgens Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek aan de Wageningen Universiteit is de mens van nature dol op zoet en wordt eten gewoon lekkerder door suiker. Dat suiker verslavend is, is niet aangetoond en evenmin dat zoetekauwen per definitie dik worden. Dat neemt niet weg dat de hang naar zoet wel is af te leren. De Graaf stelt: 'vermijd zoete dranken en eten dat je té snel weghapt, zoals snoep, maar ook fastfood. Eet het liefst altijd voedsel waar je goed op moet kauwen.'

Zuivel hoort erbij

Astrid Postma van het Voedingscentrum liet zien dat zuivel een hoge nutriëntdichtheid heeft en daardoor eigenlijk niet gemist kan worden in de voeding. Als je geen zuivel eet, moet je zorgen voor volwaardige vervanging zoals met calcium en vitamine B2 verrijkte sojadrinks. Na de lezing van Postma kwamen er typische N=1 bloggersopmerkingen uit de zaal, zoals ‘Ik drink geitenmelk want dat staat genetisch dichter bij de mens’ en ‘Na een detox ben ik voor altijd met melk gestopt want ik merkte dat ik veel afkickverschijnselen had’.

Groene cola?

Jan Burger van Coca Cola waagde zich in het hol van de leeuw tussen al die kritische bloggers. Hij vertelde over de inspanningen van Coca Cola om het suikergehalte in frisdrank terug te dringen. Dat doen ze vooral door nieuwe varianten ("groene" Coca Cola Life met deels stevia), meer promotie voor suikervrije varianten en verlagen van de portiegroottes. Volgens Burger heeft de gezamenlijke frisdrankindustrie als doel om in 2020 het totale suikergehalte in frisdranken met 10% te laten dalen. Dat lijkt mij nou eerlijk gezegd een vrij on-ambitieuze doelstelling en Burger gaf ook toe dat dit voor Coca Cola zeer goed haalbaar is, maar dat er andere Nederlandse fabrikanten zijn die de doelstelling naar beneden hebben bijgesteld. Slappe hap!

Brood, daar zit wat in

Fred Brouns is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Hij hield een warm pleidooi voor de bewezen effecten van volkoren granen. Volgens Brouns zijn er bewijzen gevonden dat de mens 45.000 jaar geleden al granen at en is er geen bewijs dat de "oude granen" qua voedingswaarde beter zijn dan de nieuwe granen. En hoe zit het dan met mensen die claimen dat ze glutenovergevoelig zijn, bijvoorbeeld bij een prikkelbare darm? Volgens Brouns is glutenvrij eten en het FODMAP dieet vooral een placebo-effect, dat na een maand of 6 wel is verdwenen. Een bewering van Brouns die overigens niet blijkt uit Gronings onderzoek.

Kokosvet, het nieuwe levenselixer?

Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU veegde de vloer aan met kokosvet. Zij liet zien dat kokosvet helemaal geen MCT vet is. Bovendien betoogde ze dat onverzadigde vetten toch echt bewezen gezonder zijn dan verzadigde vetten, vanwege het effect op LDL cholesterol. Eén blogger was overtuigd: die twitterde na afloop dat ze het potje kokosvet voortaan alleen nog maar in de badkamer ging gebruiken.

Kip is duurzaam

Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan Wageningen Universiteit, liet tenslotte zien dat kip een behoorlijk duurzame en diervriendelijke keuze is, tenminste als het gaat om Nederlands pluimvee. Jammer dat we zo’n voorkeur hebben voor het eten van kipfilet, want daardoor wordt veel Nederlands kippenvlees naar het buitenland geëxporteerd en importeren we juist kipfilets uit landen waar de kippenhouderij niet zo duurzaam is. (KH)


Fleur Berkhout, dietist, 24 June 2016:
@Marie-Jose; Uit verschillende studies blijkt dat c12 (laurinezuur) voor 75% de lange keten vetzuur-'weg' volgt bij vertering/opname in het lichaam en voor slechts 25% de korte keten vetzuur-'weg', dat is wat Ingeborg Brouwer ons liet zien.
Johanna Hart, Verpleegkundige, 22 June 2016:
Waarom zou kokosolie inees ongezond zijn, terwijl het al eeuwen gebruikt wordt in alle tropische landen met kokospalmen en waar de bevolking vroeger nog gezond oud werd, voor er vliegtuigen en bevooradingsschepen ons westerse junkfood kwamen aanvoeren...
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 22 June 2016:
@Ingrid: de objectiviteit van de sponsors was er natuurlijk niet. maar de sprekers/hoogleraren verklaarden allen dat ze een objectief verhaal hielden.
@marie-jose: ik zoek het nog even op...
Ingrid Eijssink, dietist, 21 June 2016:
Weet je wie deze dag heeft gesponsord?
Coca Cola, Unilever, Suiker en Voeding, Kip in Nederland en Campina.... Ik betwijfel de objectiviteit.
Marie-José Torenvliet, diëtist, 21 June 2016:
Voor wie niet aanwezig was (ikzelf)? Wat ís dan precies het bewijs van mw Brouwer dat kokosolie geen MCT-vet is?? Laurinezuur (de helft van het verzadigde vet dat in kokosvet zit) heeft toch 12 C-atomen en dus een MCT?
Overigens, ik ben geen fan van kokosolie...gewoon omdat ik mijn gezonde verstand gebruik.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten