Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 April 2016

Verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht

Door: Angela

Verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht

Het vervangen van verzadigd vet door plantaardige olie, rijk aan linolzuur, verlaagt weliswaar het cholesterolgehalte, maar is niet van invloed op het risico op hart- en vaatziekten of sterfte. Dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in BMJ. Deze resultaten stellen wederom ter discussie hoe ongezond verzadigd vet nu eigenlijk is.

Nooit bewezen

De theorie dat verzadigd vet slecht is voor het hart en linolzuur juist goed, is al 50 jaar oud en eigenlijk nooit echt bewezen met gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s). Veel resultaten zijn nooit gepubliceerd, aldus een groep van Amerikaanse onderzoekers. Zij haalden nooit gepubliceerde gegevens van een gerandomiseerde studie van 45 jaar geleden boven water en onderwierpen die aan een analyse.

Sterfterisico niet gedaald

Het gaat om het Minnesota Coronary Experiment, waarin 9.423 deelnemers gedurende 4,5 jaar zijn gevolgd. De helft verving verzadigd vet door linolzuurrijke olie en de andere helft consumeerde een voeding rijk aan verzadigd vet. In de eerste groep daalde het cholesterolgehalte zoals verwacht. Maar, dit ging niet gepaard met minder sterfte. Sterker nog: hoe hoger de cholesteroldaling, des te groter het risico op overlijden.

Gezond effect van linolzuur overschat

Dit resultaat is in lijn met een eerdere heranalyse van de Sydney Diet Heart Study, waarin ook een hoger sterfterisico werd gevonden bij deelnemers die verzadigd vet door linolzuur vervingen. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat de gezonde effecten van linolzuur worden overschat door onvolledige publicatie van studieresultaten.

Her-evaluatie van verzadigd vet adviezen nodig

‘De voordelen van het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet lijken minder duidelijk dan we dachten’, aldus een Australische deskundige in een editorial in BMJ. ‘Een grondige analyse van de onderbouwing van zulke voedingsaanbevelingen is nodig.’ In de tussentijd adviseert hij in het algemeen om te minderen met zout, suiker en industrieel transvet en om teveel eten tegen te gaan. Verder is zijn devies: ‘Eet meer vis, fruit, groenten en volkorenproducten’.  

Bron: BMJ


Anke Kalisvaart, diëtist, 20 April 2016:
Ik lees: ‘Een grondige analyse van de onderbouwing van zulke voedingsaanbevelingen is nodig.’ Is dat dan niet zojuist gedaan door de Gezondheidsraad? Toch kwamen die op basis van alle literatuur tot november 2015 nog tot de conclusie dat verzadgigd vet wel degelijk vervangen moet worden door onverzadigd vet.
Christa van Kollenburg, diëtist, 20 April 2016:
De kop van dit artikel "verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht" wordt overgenomen overgenomen in de pers en geeft niet de bevindingen van het onderzoek weer. Dit draagt bij aan de onduidelijkheid voor de consument...
Angela Severs, voedingswetenschapper en+redacteur+Nieuws+voor+diëtisten, 20 April 2016:
@Stephanie. De huidige adviezen zouden inmiddels wel met wat minder stelligheid verkondigd mogen worden. Zo is volle zuivel en vet vlees uit de Schijf van Vijf gehaald vanwege de maximaal 10 enerergie% verzadigd vet norm van de Gezondheidsraad uit 2001...
Alice Tekelenburg, dietist, 19 April 2016:
Als je kijkt bij gerelateerd nieuws, zie je dat dit nieuws elk jaar op de een of andere manier terugkomt. Al enkele jaren. Wanneer wordt er door de officiële instanties, voedingscentrum en gezondheidsraad iets meegedaan? Niet dat ik alleen maar informatie van hen aanneem, maar ze zijn wel belangrijke partijen onder consumenten. Het wordt de consument zo wel erg moeilijk gemaakt.
Erica Slof, dietiste, 19 April 2016:
Dat is nu net het probleem, telkens weer. De adviezen 'die ooit tot stand zijn gekomen' blijken niet gebaseerd op harde data maar worden nog steeds luid verkondigd. Dus wanneer je iets niet zeker weet hoe kun je dan zo stellig zeggen dat je, bijvoorbeeld, minder verzadigd vet moet eten. Wij, diëtisten, zijn het aan onze stand verplicht om hier de nuance in aan te brengen.
Stephanie Slot, voedingskundige, 19 April 2016:
Zolang er geen consensus is, is het toch normaal dat huidige adviezen blijven bestaan. Die adviezen zijn ooit tot stand gekomen na toen geldende analyses en inzichten.
Het is wel makkelijk om bij voortschrijdend inzicht, achteruit te 'slaan'.
Leonie Goezinnen, dietist, 19 April 2016:
Mooi dit soort publicaties, terwijl Katan van de week in Kassa nog de oude adviezen zat te promoten.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten