Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 March 2016

Steeds meer ‘wearables’ op voedingsgebied

Door: Angela

Steeds meer ‘wearables’ op voedingsgebied

De helft van de Nederlander maakt gebruik van “wearables”, apparaatjes waarmee je jezelf kunt meten. De meeste wearables zijn gericht op fysieke activiteit, maar ook op voedingsgebied komen er steeds meer. Dat werd duidelijk tijdens het NVVL symposium “Personalised Food & Lifestyle”, dat op 24 maart in Arnhem werd bijgewoond door circa 90 voedingsprofessionals.

Vork tegen overgewicht

De bekendste wearables zijn stappentellers en de smartwatch. Maar wist je dat er ook een sportbeha met ingebouwde hartslagmeter is en zooltjes voor in je schoenen, die je calorieverbruik meten? Op voedingsgebied heb je de app “Mijn Eetmeter” en als nieuwkomers bijvoorbeeld een vork, die de eetsnelheid en hapfrequentie meet en daardoor ingezet kan worden in de strijd tegen overgewicht. Ook bestaat er een apparaat dat aangeeft of je wel genoeg drinkt, wat handig kan zijn voor mensen in een verpleeghuis. Er is zelfs een apparaatje dat de voedingskundige samenstelling meet als je het in je eten steekt. Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar in de toekomst zijn deze dingen technisch geen enkel probleem meer, zo verwachten de sprekers van het symposium.

Nadelen

Toch zitten er ook wat nadelen aan wearables. In het begin zijn mensen enthousiast, maar al snel treedt er verveling op en stoppen ze met het gebruik. Bovendien zijn wearables nu meestal duur, waardoor je niet de hele bevolking bereikt. Verder laat de betrouwbaarheid van de gegevens vaak nog te wensen over. Gebruik je 10 verschillende stappentellers, dan kan het zomaar zijn dat ze alle 10 een ander resultaat geven. Wel kan één stappenteller gebruikt worden om de vooruitgang van je eigen resultaten te zien, zo gaf een spreker als tip. (AS)   


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten