Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 March 2016

Diabetes omkeerbaar bij 2 op 3 patiënten

Door: Angela

Diabetes omkeerbaar bij 2 op 3 patiënten

Een dieet met minder koolhydraten en meer beweging kan diabetes type 2 omkeren. Ruim twee derde van de diabetespatiënten heeft dan geen of veel minder diabetesmedicatie nodig. Dit blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten van het groepsprogramma “Keer Diabetes2 Om” van Stichting Voeding Leeft en zorgverzekeraar VGZ.

In 2017 vergoed via basisverzekering

Aan het onderzoek doen 55 diabetespatiënten mee. Ze volgen een groepsprogramma onder begeleiding van een diëtist, leefstijlcoach, kok en praktijkondersteuner van de huisarts. Anders dan nu vaak nog gangbaar is, krijgen ze geen vetarm dieet geadviseerd. De patiënten krijgen een koolhydraatarm dieet, waarin vetten juist ruim vertegenwoordigd zijn. Het onderzoek loopt nog enkele maanden door. Als ook het eindresultaat positief uitpakt, neemt VGZ het groepsprogramma per 1 januari 2017 op in het basispakket.

Voeding als medicijn

Het groepsprogramma lijkt ook op de langere termijn te werken. Een eerste ‘mini-pilot’ van het groepsprogramma is 2 jaar geleden gestart. Van de 9 deelnemers zijn nu nog steeds 6 deelnemers praktisch medicatievrij. Deze aanpak laat ook zien dat de behandeling van diabetes niet altijd door medicijnen hoeft te worden ondersteund. Prof.dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC en lid van de Gezondheidsraad zegt hierover: ‘Ik vind het verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken, terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is.’ Pijl schreef samen met diëtist Karine Hoenderdos het boek “Diabetes type 2? Maak jezelf beter!”, dat in mei verschijnt bij Fontaine uitgevers.

Bron: persbericht VGZ


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten