Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 February 2015

Ketenaanpak overgewicht kinderen nieuwe standaard?

Door: Reina

jongen met overgewicht

Wat is de beste manier om overgewicht en obesitas bij kinderen aan te pakken? Via ketenzorg, zo blijkt uit een geslaagde pilot in 's Hertogenbosch. Als vervolg gaat in die stad nu de "Proeftuin ketenaanpak overgewicht bij kinderen" van start.. ’s-Hertogenbosch krijgt hiermee de functie van leverancier van best practices voor de rest van Nederland. De Proeftuin betreft een ketenaanpak voor 0-12 en 12-18 jaar met overgewicht en moet een aanvulling zijn op het werk van Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht en Care 4 Obesity. Hiervoor is een subsidie beschikbaar van het ministerie van VWS.

De aanpak van overgewicht via ketenzorg vind plaats in de wijk: dichtbij het gezin, met een goede samenwerking en afstemming tussen lokale professionals. Deze wijkgerichte manier van werken sluit volledig aan op de transitie Jeugdzorg en de aandacht die er binnen de gemeente is voor preventie en gezond gedrag. Uiteindelijk is het de bedoeling dat kinderartsen steeds minder kinderen met overgewicht op hun spreekuur gaan zien. Waar mogelijk zoekt de ziekenhuiszorg aansluiting in de wijk en treedt zij op als adviseur van professionals in de eerstelijn en de jeugdgezondheidszorg. Als het nodig is, leveren expertisecentra multidisciplinaire klinische topzorg op maat.

De subsidieverstrekking loopt tot en met 31 december 2016. Binnen die periode zullen de Bossche ketenpartners, die op dit gebied samenwerken met de JOGG-gemeente Oss, hun modellen voor ketensamenwerking en implementatie ontwikkelen en presenteren. Daarnaast gaan ze advies uitbrengen over het invullen van de randvoorwaarden (financiën, delen patiëntengegevens, monitoren resultaten) en wordt een compleet pakket aan praktische tools opgeleverd voor de partners binnen de keten.

Bron: Jeroen Bosch ziekenhuis


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten