Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 February 2011

Kans op jojo-en voorspellen

Door: Angela

weegschaal

Of iemand vatbaar is voor het jojo-effect, is in te schatten aan de hand van het gehalte van bepaalde eiwitten in het bloed. Op basis hiervan zou mogelijk een test voor het risico op jojoën kunnen worden ontwikkeld. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht, gepubliceerd in PLoS ONE.

Binnen Europese dieetstudie Diogenes werd het bloed van 96 vrouwen onderzocht op het gehalte van 34 stoffen, voornamelijk eiwitten. Dit werd gedaan voorafgaand en na afloop van een 8 weeks dieet. Het gewicht van de vrouwen is daarna nog een half jaar gemeten.

Een combinatie van een aantal stoffen blijkt te kunnen voorspellen of de vrouwen last kregen van het jojo-effect. Vooral het gehalte aan angiotensine I converting enzyme (ACE), beter bekend als een factor die de bloeddruk regelt, blijkt een voorspellende waarde te hebben. Hoe groter de daling in het ACE gehalte tijdens de afslankperiode, hoe groter de kans op gewichtsbehoud in de 6 maanden daarna. Ook fibrinogeen, een eiwit dat in de lever wordt gemaakt en een rol speelt in de bloedstolling, is van invloed.

Een verklaring voor deze uitkomsten hebben de onderzoekers nog niet, maar ze vermoeden wel dat deze bevinding uitgewerkt zou kunnen worden tot een test voor risico op het jojo-effect. Ze hebben daarom patent aangevraagd. Met een dergelijke test zouden vrouwen met een hoog risico op het jojo-effect een betere begeleiding kunnen krijgen.

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten