Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 April 2014

’Fructose is niet schadelijk’

Door: Angela

Frisdrank

Fructose heeft geen specifieke metabole effecten, die overgewicht in de hand werken. En overconsumptie van suiker is niet dé oorzaak van overgewicht, maar slechts één van de oorzaken. Dit blijkt uit literatuuronderzoek naar de rol van suikers - en in het bijzonder fructose - bij obesitas. Het artikel van onder meer Universiteit Maastricht is gepubliceerd in Nutrition Research Reviews.

In de Verenigde Staten worden frisdranken gezoet met high-fructose corn syrup (HFCS), een siroop gemaakt uit maiszetmeel. HFCS staat in een kwaad daglicht, omdat de consumptie van toegevoegde suikers parallel lijkt te lopen met gewichtstoename van de bevolking. Echter, HFCS verschilt helemaal niet zoveel van gewone suiker (sucrose), dat 50% fructose (en 50% glucose) bevat. HFCS heeft een fructosegehalte van 55%. Volgens het literatuuronderzoek zijn in veel studies extreme hoeveelheden pure fructose gebruikt, tot meer dan 20 energie%. Zulke grote hoeveelheden geven ongewenste effecten, onder andere bij de verzadiging, de hormoonhuishouding en insulinegevoeligheid. Mede-auteur prof. Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation aan de Universiteit Maastricht. Brouns: ‘Deze effecten worden echter niet gevonden bij consumptie van fructose samen met glucose, zoals wij dat in feite altijd consumeren.’

Onlangs keurde EFSA zelfs nog een gezondheidsclaim goed voor fructose: fructose geeft minder bloedglucosepieken dan glucose en sucrose. Deze gezondheidsclaim leverde overigens veel commentaar op. Wel stelde EFSA dat hoge innames van fructose (>25 energie%) gepaard gaan met dyslipidemie, insulineresistentie en een toename in visceraal vet. Volgens het literatuuronderzoek krijgen Amerikanen gemiddeld 9,7 energie% fructose binnen. Van de bevolking krijgt 5% meer dan 19,5 energie% binnen.

Bron: Universiteit Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten