Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 June 2013

Nieuwe website over diabetes bij verstandelijke beperking

Door: Angela

diabetes zelf in de hand

Hoe kunnen mensen met een verstandelijke beperking en diabetes gezonder leven en leren omgaan met hun ziekte? En hoe kunnen begeleiders en mantelzorgers daarbij helpen? Op deze vragen geeft de nieuwe website www.diabeteszelfindehand.nl een antwoord.

Onder mensen met een verstandelijke beperking komt diabetes 2 keer zo vaak voor dan onder mensen zonder beperking. Niet alleen omdat overgewicht vaker voorkomt, maar ook omdat het risico verhoogd is, bijvoorbeeld door het syndroom van Down. Goede en begrijpelijke informatie voor deze doelgroep ontbrak tot nu toe. Op deze website, onder meer ontwikkeld door het NIVEL, kunnen mensen met een verstandelijke beperking en diabetes nloggen en interactieve lessen volgen over hoe zij beter kunnen omgaan met hun ziekte. Zij leren zelf dingen regelen, zoals het regelmatig meten van de suikerwaarde, gezond eten, bewegen en medicijnen innemen.

Bij het stimuleren van zelfmanagement spelen begeleiders en mantelzorgers een grote rol. Begeleiders kunnen op de website terecht voor speciale modules met informatie over diabetes en diabeteszorg, en voor ervaringsverhalen van andere begeleiders. Mantelzorgers vinden veel informatie, filmpjes en tips over de behandeling van diabetes en hoe zij daarbij kunnen helpen. De website houdt rekening met diversiteit en richt zich op een multiculturele doelgroep. Een deel van de informatie is in meerdere talen beschikbaar.

Bron: NIVEL


Anna Spelletjes, , 19 September 2013:
Ik merk ook op sociale werkplaats dat voor t heerenloo medewerkers beter voor het eten zorgen voor de clienten van t heerlenloo er wordt op hun gelet wat ze eten en of ze wel goed eten..een goede begeleiding....maar hebben jullie ook gezien dat andere "licht verstandelijk gehandicapten"die niet bij t heerenloo wonen en of begeleid worden enorm veel eten en heel veel snoep en heel veel vet en veel te grote porties eten en er worden niet op hun gelet...dat zijn de mensen die in "beschermd" begeleid wonen dat is heel anders dan t heerlenloo,...erg triest hoor!! waarom wordt wel gelet op scholen en zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten en niet voor "beschermd begeleid" wonen ?? raar hoor.
Els Pronk, , 04 July 2013:
goed initiatief , geschikt voor licht verstandelijk gehandicapten jammer dat er niets vermeld staat over het inschakelen van de specifieke ervaring van de DVG , de dietist voor verstandelijk gehandicapten en het Happy Weight programma voor verstandelijk gehandicapten . Aan veel instellingen voor verstandelijk gehandicapten is tegenwoordig een polikliniek met AVG(arts vg ) en DVG en een gespecialiseerd vg eetteam verbonden .
Daar gaan we dus snel actie op inzetten !
Els Pronk ,DVG sHeerenloo , Ede

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten