Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 May 2013

‘Darmbacterie Akkermansia remt obesitas’

Door: Angela

Darmbacterie tegen obesitas

In het darmstelsel van alle mensen, van baby tot de oudere mens, leeft een dominante en nuttige bacterie, de Akkermansia muciniphila. Deze bacterie lijkt een helende werking te hebben op de ontregelde stofwisseling bij obesitas. Dat schrijven onderzoekers van onder meer Wageningen University in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Hoewel er nog geen studies met mensen zijn uitgevoerd, zien de onderzoekers perspectief voor een behandeling met Akkermansia-bacteriën tegen obesitas en de medische gevolgen daarvan.

Obesitas en diabetes type 2 zijn onder meer te herkennen aan ontstekingen, veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën en aan de ontwrichting van de natuurlijke barrière van het darmslijmvlies. Onderzoekers van Wageningen University ontdekten 10 jaar geleden de bacterie Akkermansia muciniphila (genoemd naar de Wageningse microbieel-ecoloog dr. Antoon Akkermans, 1941-2006). Deze bacterie komt in grote getale voor bij slanke mensen en dieren en juist minder bij mensen en dieren met ontstekingen of overgewicht.

Uit het recente onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van de bacterie bij muizen de darmbarrière versterkt en remmend werkt op de vetopslag, ontstekingsreacties en insulineresistentie. Om vast te stellen of er sprake is van een oorzakelijk verband, voerden de onderzoekers de Akkermansia-bacterie aan gewone muizen met verschillende diëten. Op een normaal dieet werd geen effect gevonden maar in muizen die door een hoog-vet dieet dik werden, bleken de Akkermansia-bacteriën te resulteren in gunstige effecten: een reductie van de vetontwikkeling en de daarmee gepaard gaande metabole afwijkingen, zonder effect op de voedselinname. Na toediening van de Akkermansia-bacteriën werd een toename gevonden van het gehalte aan endocannabinoïden, die zorgen voor een juist peil van het glucosegehalte in het bloed. Bovendien werd de darmbarrièrefunctie versterkt.

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten