Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 March 2013

Patiënten met kanker kunnen baat hebben bij visolie

Door: Angela

Drinkvoeding met visolie

Een drinkvoeding, verrijkt met omega-3 vetzuren uit visolie, gaat gewichtsverlies tegen en verbetert de kwaliteit van leven bij patiënten met longkanker. Dat concludeert diëtist en onderzoeker Barbara van der Meij op basis van onderzoek bij 40 patiënten met longkanker tijdens chemoradiotherapie. Op 21 maart promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren uit visolie zijn van invloed op het immuunsysteem. Ze zouden mogelijk een gunstig effect hebben op cachexie. Uit de literatuur blijkt dat het verstrekken van extra omega-3 vetzuren positieve effecten heeft op lichaamskracht en kwaliteit van leven, maar geen effect op gewichtsverlies en overlijden.

Van der Meij onderzocht ook het gewichtsverloop van 51 patiënten met longkanker. Een groot deel van deze patiënten was op het tijdstip van de diagnose al afgevallen en tijdens de behandeling namen gewicht en spiermassa verder af. De gewichtsafname bleek gepaard te gaan met een slechtere kwaliteit van leven en een kortere levensduur, ook bij patiënten met overgewicht.

Bron: VUmc


Anthon de Bont, , 02 April 2013:
Barbara, van harte proficiat ! Je onderzoek vormt een bijzonder waardevolle bijdrage aan het gedachten goed van de orthomoleculaire geneeskunde !
Grote groet:
Anthon

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten