Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 December 2012

Gezondheidsclaims aan banden

Door: Angela

Etiket

De Europese lijst van generieke gezondheidsclaims is sinds 14 december 2012 van toepassing. Dat betekent dat op de verpakking van voedingsmiddelen en voedingssupplementen alleen nog claims mogen staan, die wetenschappelijk zijn bewezen. Deze Europese regelgeving moet consumenten beter beschermen tegen onjuiste claims.

Producenten hebben tot begin 2008 ongeveer 4.000 claims ter goedkeuring voordragen; hiervan heeft de European Food Safety Authority (EFSA) er slechts 222 positief beoordeeld. Veruit de meeste betreffen vitamines en mineralen, maar er zijn bijvoorbeeld ook claims goedgekeurd voor bètaglucanen, creatine, plantensterolen, kauwgom zonder suiker, maaltijdvervangers, walnoten en water.

Alle afgewezen en tot nu toe niet beoordeelde claims zijn dus niet meer toegestaan, met uitzondering van gezondheidsclaims bij kruiden en kruidenpreparaten. Die zijn namelijk nog niet beoordeeld.

De lijst met goedgekeurde gezondheidsclaims is in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd. Omdat deze niet altijd in consumententermen zijn verwoord, is er een databestand beschikbaar met alternatieve bewoordingen van de claims. Voor het bepalen van de reikwijdte van een claim is de bijbehorende EFSA opinie leidend geweest. Deze database is gemaakt door de Keuringsraad KOAG/KAG in nauwe samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Je kunt deze vinden op www.koagkag.nl, in het linkermenu onder “Gezondheidsclaims dec 2012”.

Bron: VWA


Ingeborg Schoof, , 28 January 2013:
Klopt, Angela. Het gaat om het besluit van 19 januari 2001, houdende vaststelling van het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten. Verder is er een ook een lijst beschikbaar met planten/schimmels die giftig zijn (ministerieel)
Informatie is te vinden op de website van de NVWA. Sommige kruiden en schimmels/paddestoelen vallen onder de Warenwet en anderen onder de wet op de geneesmiddelen. Het is niet simpel om vast te stellen.
Angela Severs, , 28 January 2013:
@Daniel. Dat zou je even bij een warenwetdeskundige moeten navragen.
Daniel Bakker, , 27 January 2013:
Vallen paddenstoelen supplementen (medicinale) ook onder de kruiden ?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten