Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 June 2016

Vol gevoel met lege maag dankzij vezels

Door: Karine

Shakes

Dikkere voeding met veel vezels zorgt voor meer verzadiging dan dunner calorierijk voedsel. Dit is verrassend omdat voeding met veel calorieën en weinig vezels langer in de maag blijft zitten dan vezelrijk voedsel. Uit onderzoek van Wageningen University blijkt dat het verzadigend gevoel van vezels niet alleen wordt veroorzaakt door hoe lang het vezelrijke voedsel in de maag blijft. Ook eetsnelheid, smaak en mondgevoel kunnen zorgen voor het volle gevoel. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Shakes

Het effect van vezels en calorieën op het gevoel van verzadiging is onderzocht met 4 verschillende vloeibare maaltijden (shakes) met 100 of 500 kilocalorieën en met veel (dikke shake) of weinig vezels (dunne shake). Zoals verwacht toont het onderzoek aan dat een dunne shake met 500 kcal veel minder verzadigt en tot een minder vol gevoel leidt dan een dikke shake met 500 kcal.

Phantom fullness

Een opvallend resultaat is dat een dikke shake van 100 kcal minder lang in de maag blijft, maar wel een significant vol gevoel bij de proefpersonen veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot de dunne variant met 500 kcal. ’De proefpersonen hadden minder zin om na de dikke shake van 100 kcal nog iets te eten, terwijl hun maag eigenlijk redelijk leeg was’, aldus Guido Camps, één van de auteurs van de publicatie. De onderzoekers denken dat vezels niet zozeer zorgen voor maagvulling en de daaropvolgende verzadiging, maar dat ze direct zorgen voor verzadiging. Het proces hierachter moet nog verder onderzocht worden. Het gevoel van verzadiging kan mede veroorzaakt worden door een langzame eetsnelheid en langere blootstelling aan smaak. In de publicatie noemen de onderzoekers het volle gevoel veroorzaakt door het eten van iets met vezel en een relatief lege maag “phantom fullness”. Een tegenhanger van “empty calories”; voedsel dat snel naar binnen gaat en niet goed verzadigt. Phantom fullness zou er toe kunnen bijdragen om minder calorieën binnen te krijgen. 

MRI-scans

De vezel die de onderzoekers gebruikt hebben is Johannesbroodpitmeel (locustbeangum), een vezel die ook gebruikt wordt om voeding voor baby's te verdikken. Het is waarschijnlijk dat andere verdikkende vezels hetzelfde effect opleveren, maar nader onderzoek is nodig om dat vast te kunnen stellen. In dit onderzoek zijn MRI-scans van de maag gebruikt om te bepalen hoeveel van een maaltijd in de maag zit en hoeveel er al door de maag heen is gegaan. Deze hoeveelheden werden afgezet tegen de scores van proefpersonen die op gegeven tijden aangeven hoe vol en verzadigd zij zich voelen. Deze onderzoeksmethode is in Nederland nog niet eerder toegepast.

Bron: Wageningen UR

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten