Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 April 2016

Kwart laagopgeleiden heeft obesitas

Door: Karine

Van de laagst opgeleiden, mensen die ten hoogste basisonderwijs hebben behaald, heeft 65% matig of ernstig overgewicht. Van de hoogst opgeleiden is dit 35%. Bij obesitas is dit verschil groter: bij de laagst opgeleiden heeft een kwart obesitas, onder universitair opgeleiden is dat 6%.Dit blijkt uit de Leefstijlmonitor 2015, een samenwerkingsverband van o.a. CBS, RIVM, Voedingscentrum en Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen. In dit onderzoek melden respondenten zelf hun gewicht en lengte.

Vooral ouderen vaak te zwaar

Naarmate mensen ouder zijn, neemt de kans op overgewicht toe. Van de jongeren (4 tot 20 jaar) heeft 12% overgewicht. Vanaf 20 jaar neemt het aandeel mensen met overgewicht toe; 6 op de 10 mensen van 50 jaar of ouder is te zwaar. Het aandeel personen met obesitas neemt ook toe met de leeftijd; van minder dan 5% onder 4- tot 20-jarigen tot ongeveer 17% onder 40-plussers.

Verdubbeling obesitas sinds de jaren 80

Sinds 1981 is het aandeel Nederlanders van 20 jaar of ouder met obesitas meer dan verdubbeld. Het laatste decennium lijkt deze tendens wat af te vlakken. Ook onder kinderen en jongeren kwam obesitas in de loop van de jaren steeds meer voor. In 2015 was het aandeel Nederlanders met overgewicht en obesitas vergelijkbaar met een jaar eerder.

Bron: CBS

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten