Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 February 2016

Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd

Door: Angela

Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd

Ondervoeding bij ouderen wordt vaak niet of te laat gesignaleerd. De gezondheid van deze mensen gaat hierdoor onnodig achteruit. Dat stellen Wageningse onderzoekers na interviews met 22 voedings- en zorgprofessionals, waaronder diëtisten. Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Nutrition. De onderzoekers pleiten voor een duidelijke taakverdeling rond de monitoring en behandeling van ondergewicht, en voor goede voorlichting aan ouderen, mantelzorgers én zorgprofessionals.

Te laat bij diëtist

‘Nederland beschikt over uitstekende richtlijnen voor de monitoring en behandeling van ondervoeding. Ze worden alleen niet nageleefd’, zegt eerste auteur ir. Canan Ziylan, promovenda bij Wageningen UR Food & Biobased Research. Ouderen trekken zelf ook niet aan de bel als ze afvallen of geen eetlust hebben; ze beseffen vaak niet eens dat ze ondervoed raken. Veel ondervoede mensen komen daardoor pas in een laat stadium bij de diëtist terecht.

Voeding geen prioriteit

Huisartsen en thuiszorg spelen een sleutelrol in de monitoring, omdat zij als eerste in contact komen met de patiënt. Maar juist bij deze groepen heeft voeding geen prioriteit, zo kwam uit de interviews met professionals naar voren. ‘Artsen leren tijdens hun opleiding nauwelijks iets over het onderwerp’, aldus de onderzoekster. ‘En thuiszorgmedewerkers zeggen te weinig tijd te hebben om mensen te vragen naar hun eetlust of gewicht.’

Beleid

‘Monitoring en follow-up na doorverwijzing naar de diëtist moeten deel gaan uitmaken van het beleid van zorgorganisaties’, benadrukt Ziylan. Dat kan al op een eenvoudige manier. ‘Laat mensen bijvoorbeeld een voedingsvragenlijst invullen als ze naar de huisartsenpost komen voor een griepvaccinatie, of bouw in het protocol van thuiszorgmedewerkers een screeningsmoment in tijdens het aankleden’, illustreert ze. Diëtisten doen er goed aan vervolgconsulten in te plannen met patiënten om erachter te komen of een behandeling aanslaat.

De interviews

Ziylan en haar collega’s spraken in totaal (telefonisch) 22 voedings- en zorgprofessionals: huisartsen, diëtisten, bezorgers van thuismaaltijden, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, een geriater en een ouderenzorgconsulent. De professionals beantwoordden open vragen over het bewustzijn ten aanzien van, en de monitoring en behandeling van ondervoeding. Vergelijkbare studies werden uitgevoerd in Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk, met vergelijkbare uitkomsten.

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten