Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 January 2016

Antihistaminica helpen ook bij PDS

Door: Angela

Antihistaminica helpen ook bij PDS

Waarom zijn de darmen van mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) zo gevoelig? Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat dit komt door grote hoeveelheden histamine in de darmen van patiënten met PDS. Dit zorgt voor een overstimulatie van pijnreceptoren, die vlakbij histaminereceptoren zitten. De remedie? Antihistaminica, aldus onderzoek gepubliceerd in Gastroeenterology.

Minder buikpijn

In het onderzoek kregen 54 PDS-patiënten het antihistaminicum ebastine, dat bij hooikoorts wordt gebruikt, of een placebo. Het gebruik van ebastine bleek duidelijk gepaard te gaan met minder buikpijn. Een vermindering van klachten trad op bij 46% van de patiënten in de ebastine-groep tegenover 13% in de controlegroep. In een vervolgstudie zal het effect van ebastine getest worden bij 200 PDS-patiënten.

Nieuwe behandeling?

PDS is een aandoening die voorkomt bij 10-15% van de bevolking. Er is momenteel geen remedie tegen de pijn die patiënten ervaren. De resultaten van dit onderzoek kunnen daar verandering in brengen, hopen de onderzoekers.

Bron: KU Leuven


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten