Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 July 2014

Koolhydraatarm dieet eerste advies bij diabetes

Door: Reina

vetten of koolhydraten

Er zijn maar liefst 12 punten van bewijs voor het feit dat een koolhydraatarm dieet de eerste stap hoort te zijn bij de behandeling van diabetes. Dit stellen de auteurs van een review in Nutrition. Het bewijs is volgens de auteurs afkomstig uit de best gedocumenteerde en minst controversiële onderzoeken.

Dit zijn de 12 punten van bewijs:

 1. Het koolhydraatarm dieet heeft het grootste effect bij het verlagen van de bloedglucosespiegel.
 2. Tijdens het ontstaan van de obesitas- en diabetes type 2 is de toegenomen energie-inname bijna geheel veroorzaakt door een stijging van de koolhydraatinname.
 3. Het is niet nodig om af te vallen om te profiteren van het voordeel van een koolhydraatarm dieet.
 4. Hoewel afvallen niet nodig is, is er geen enkele voedingsinterventie zo succesvol voor gewichtsverlies dan een koolhydraatarm dieet.
 5. Bij mensen met diabetes type 2 is de dieettrouw tijdens een koolhydraatarm dieet minstens zo goed als bij elke andere voedingsinterventie en vaak aanzienlijk beter.
 6. Het vervangen van koolhydraten door eiwitten is over het algemeen gunstig.
 7. Totaal en verzadigd vet in de voeding zijn niet gecorreleerd met het risico op hart- en vaatziekten.
 8. Het verzadigd vetgehalte in het bloed worden meer beïnvloed door koolhydraten dan door vetten in de voeding.
 9. Hb A1c is de beste voorspeller voor microvasculaire en –in mindere mate– macrovasculaire complicaties bij patiënten met diabetes type 2.
 10. Een koolhydraatarm dieet is de meest effectieve interventie (behalve hongeren) om de serumtriglyceriden te laten dalen en HDL te laten stijgen.
 11. Patiënten met diabetes type 2 die een koolhydraatarm dieet volgen, hebben minder medicatie nodig en kunnen vaak zelfs stoppen. Patiënten met diabetes type 1 kunnen meestal toe met minder insuline.
 12. Een koolhydraatarm dieet heeft geen bijwerkingen die zijn te vergelijken met de effecten van een intensieve farmacologische behandeling.

Bron: ScienceDirect


Marleen Beemster, diëtist, 26 November 2014:
Als aanvulling: inderdaad, een sterk artikel!
Marleen Beemster, diëtist, 26 November 2014:
Ik vraag me af of er een eventueel negatief effect bekend is op de nierfunctie bij het gebruik van 'extra' eiwitten door diabeten, vooral type 1.
Ook als er nog geen nierprobleem is op dat moment, maar het risico hierop is wel verhoogd door het hebben van diabetes.

In de discussie staat "Concerns about high protein in carbohydrate restriction have been raised but, except for those people with existing kidney disease, none has ever been demonstrated".
De studie waar naar wordt verwezen (Dietary protein intake and renal function, 2005) betreft echter een onderzoek bij gezonde volwassenen en geen diabeten.

Is het iemand bekend of er specifiek onderzoek gedaan is naar de nierfunctie bij diabeten bij verhogen van de eiwitintake (&vet) icm koolhydraatarm?
Freerk J Zigterman Rustenburg, Gezondheidsadviseur Chronische+ziekten, 31 August 2014:
Op punt 7 behoort een nadere toelichting. Voor de meesten geld nog steeds dat vooral verzadigd vet uit den boze is. Verzadigde vetzuren als roomboter en kokosolie zijn juist gezond en reguleren of vertragen de spijsafgifte door de maag aan de darmen waardoor minder snel een hongergevoel ontstaat. Ook worden deze vetzuren niet opgeslagen in het lichaam, maar gerecycled of afgevoerd.
Wel zijn het de oxidanten en transvetzuren die gevaar opleveren voor hart en vaatziekten, doordat die door hun structuur in de aderwanden blijven kleven.
Saskia Kremer, Diëtist, 28 July 2014:
Ga ik zeker doen. Zie namelijk nog niet voor me hoe dit gaat werken voor kinderen.
Anneke Palsma, sportvoedingswetenschapper, 22 July 2014:
In punt 2 wordt in het artikel gesteld dat de toegenomen energie-inname voor het grootste deel werd veroorzaakt door de toegenomen koolhydraatconsumptie. Dat is wat anders dan dat de overgewichtepidemie voornamelijk kan worden toegeschreven aan de koolhydraatconsumptie.
Toch is het verder een sterk artikel waardoor allerlei "oude richtlijnen" voorgoed op de helling geplaatst worden.
karine hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 22 July 2014:
Ook voor diabetes type I, lees het artikel in Nutrition maar.
Saskia Kremer, Diëtist, 21 July 2014:
Ik neem aan dat dit voor type 2 geldt. Dat mis ik in de titel! Bij de 12 punten wordt dit wel genoemd.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten