Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 February 2014

Bijvoeden vanaf 4 maanden, ook van granen, voorkomt allergie

Door: Angela

JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid

Het is goed om kinderen vanaf 4 maanden kleine hoeveelheden bijvoeding te geven: eerst groente en fruit, later ook andere producten als ei, vis, pinda en granen. Dit staat in de nieuwe JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid, ontwikkeld door VUmc in opdracht van het Ministerie van VWS en ZonMw. Vroeger dacht men dat later beginnen met deze bijvoeding juist allergie zou voorkomen. Het tegendeel blijkt waar te zijn.

Deze nieuwe richtlijn heeft ook aandacht voor de preventie van coeliakie. Ook voor granen geldt dat kleine hoeveelheden vanaf 4 maanden helpen beschermen tegen glutenintolerantie, zeker als de baby nog borstvoeding krijgt. Denk aan stukjes beschuit in een groente- of fruithapje. Dat is een stuk eerder dan de tot nu toe geadviseerde leeftijdsgrens van 6 maanden.

Nieuw in de richtlijn is verder dat het consultatiebureau de diagnosetest voor koemelkallergie kan gaan doen. Dat is voor de ouders veel prettiger want het is dicht bij huis en daarom ook goedkoper. Nu wordt deze test nog in het ziekenhuis door de kinderarts gedaan. De ziektekostenverzekeraars moeten nog wel met deze verschuiving akkoord gaan. Maar ook voor hen is dit een besparing.

Bron: VUmc


suzan bijleveld, dietist, 17 March 2014:
Ik ben het ook geheel met Lybrich Kramer eens. En waar ligt dan inderdaad een grens tussen 1 hapje of een portie bijvoeding?? Daar dient de JGZ richtlijnen voor op te stellen en het niet aan ouders over te laten Bovendien,hoe zit het met de opnamecapaciteit vanuit de darmen bij louter gevoed met moedermelk en indien bijvoeding verstrekt? Ik heb ooit geleerd dat bijv. het ijzer in moedermelk 100 % geresorbeerd wordt dankzij de unieke samenstelling ervan, en dat bij bijvoeding geven deze ( en andere?)balansen verstoord raken...
Suzan Bijleveld, dietist Wijkgezondheidscentra Huizen
karine hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 26 February 2014:
Op borstvoeding.com las ik deze reactie op dit nieuws:
http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/vast-voedsel/exclusief-3.html
Eva Bes, afvallige dietist, 19 February 2014:
Het is toch lastig om hierover goede adviezen te geven! Ikzelf heb als diëtist (met inhallatieallergie) mijn kinderen alle drie 18 maanden bv gegeven. En ben pas met 6 maanden voedingsmiddelen gaan introduceren. Bij de jongste werd stiekem door de anderen al wel wat in de mond gestopt. Nu is juist die jongste nergens allergisch voor gebleken, terwijl de oudste twee eczeem hebben door contactallergieën en nu blijkt ook door inhallatie- en voedselallergieën. Voedselallergie is tot nu toe een onbekend fenomeen in de familie. Zou het niet overgewaardeerde illusie zijn dat je het ontwikkelen van allergieën kan beïnvloeden door iets wel of niet te doen? En wat betreft schuldgevoel: ik kan me n.a.v. de 'nieuwe inzichten en richtlijnen' dus schuldig gaan voelen dat ik zo laat pas ben gaan introduceren en twee van mijn kinderen nu met allergieen zitten....

commentaar van een eigenwijze afvallige diëtist
Erna Botjes, Voorzitter Stichting Voedslallergie, 18 February 2014:
Wereldwijd wordt dit wel de aanbeveling. Juist kleine prikkels (allergenen) via bijvoeding tussen de 17e en 24e week kunnen preventief werken. Dit effect is sterker als de borstvoeding er naast blijft worden gegeven. Voor de moeders is dit juist een verademing. Onnodige hypoallergene diëten zijn niet nodig, onnodige angsten (schuldgevoelens) ook. De enige uitzondering zijn misschien de kinderen met ernstig eczeem. Daar zal in overleg allergenen worden geïntroduceerd moeten worden.
Internationaal is razend veel onderzoek de laatste jaren verricht. Experts en patiënten organisaties staan achter de nieuwe inzichten.
Ria Habraken, diëtist en lactatiekundige, 18 February 2014:
Ik ben het helemaal eens met de reactie van Lybrich Kramer. Voor baby's die borstvoeding krijgen is het af te raden om al op de leeftijd van 4 maanden te starten met bijvoeding. Het ondermijnt de bescherming die borstvoeding biedt aan de moeder (o.a. minder kans op borstkanker)en kind (voorkomen ziekten en infecties). De onderbouwing voor de nieuwe richtlijn is zwak. Zie ook: http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/vast-voedsel/exclusief-3.html
lybrich kramer, docent voeding en lactatiekundige, 18 February 2014:
Een keer een hapje aanbieden is wat anders dan een potje fruit. Internationaal houdt men toch 6 maanden aan, ondanks de nieuwe inzichten op gebied van allergie. Allergie is niet het enige is waar kinderen last van hebben. Het is nog steeds aan te bevelen voor het kind om langer uitsluitend borstvoeding te krijgen, dat voorkomt veel andere ziekten en kwalen. Dit komt ook omdat de kans dat moeders eerder stoppen door te weinig melk met dit advies groter wordt.Het is voor ouders lastig om het bij dat ene hapje te houden, het wordt al snel bijvoeding in plaats van borstvoeding. Daar zou de JGZ veel duidelijker over moeten zijn bij dit advies.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten