Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 January 2014

Zout verhoogt niet bij iedereen risico op hartaanval

Door: Angela

Zout

Langdurig te zout eten vergroot de kans op een hartaanval, maar dan alleen bij mensen met een verhoogde bloeddruk of een overbelast hart. Dit blijkt uit gegevens van de Groningse PREVEND-studie, gepubliceerd in Circulation.

In het onderzoek zijn circa 7500 volwassenen ruim 10 jaar gevolgd. De zoutinname uit de voeding is berekend aan de hand van de zout-excretie in 24-uurs urine. In de hele onderzoeksgroep is geen significante relatie gevonden tussen de zoutinname en de kans op coronaire hartziekten. Circa 30% van de deelnemers had een verhoogde bloeddruk. Bij hen ging een hogere zoutinname wél gepaard met een verhoogd risico op coronaire hartziekten. Het risico nam bij hen toe met 14% toe bij iedere toename van de dagelijkse zoutinname met 1 gram.

In het onderzoek is ook naar het directe effect van zout op het hart gekeken. Als de bloeddruk of het bloedvolume stijgt, leidt dat tot grotere belasting van het hart. Hartcellen gaan dan stoffen produceren om de balans weer te herstellen. Eén van deze stoffen is NT-proBNP. Ongeveer de helft van de deelnemers had een licht tot sterk verhoogde hoeveelheid hiervan in het bloed. Net als bij een verhoogde bloeddruk bleek ook een verhoogd gehalte NT-proBNP gepaard te gaan met een verhoogd risico op een hartaanval. Met iedere extra gram zout per dag nam het risico in deze groep toe met 16%.

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen


Monique Kerstholt, , 23 January 2014:
Het is al langer bekend dat zout ook schade aanricht onafhankelijk van de bloeddruk, dus ik zou mij zeker niet alleen op de bloeddruk richten.
Ira van der Plas, , 21 January 2014:
Conclusie: loont het nu wel of niet om standaard te blijven "hameren" op het verminderen van de zoutinname voor iedereen?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten