Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 July 2013

Rode peper rol bij vetverbranding en voorkomen jojo-effect

Door: Reina

rode pepers

De stof capsaïcine in Spaanse rode peper lijkt de vetverbranding te stimuleren tijdens het afvallen. Bovendien helpt het om het jojo-effect te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+, gepubliceerd in PLOS ONE.

 

Voor het onderzoek brachten 19 gezonde proefpersonen (18-50 jaar en BMI 20-30) 4 maal 36 uur door in een zogeheten respiratiekamer. Tijdens deze 4 sessies kregen zij verschillende voedingen: een normale voeding en een dieet met slechts driekwart van de normale energiewaarde. In beide situaties werd ook de toevoeging van ongeveer 1 gram rode peper (een halve theelepel) per maaltijd getest, gelijk aan ongeveer 2,5 mg capsaïcine.

Het jojo-effect van voortdurend afvallen en weer aankomen wordt veroorzaakt door een verschil in energiebalans tijdens en na het dieet. Tijdens het volgen van een dieet consumeert men immers minder energie en verbrand men daardoor ook minder. Met gevolg dat het lichaam zuiniger wordt. Wanneer iemand dan weer gewoon gaat eten is het lichaam nog steeds aangepast aan verbranden van minder energie. Daar kan rode peper uitkomst bieden. Het toevoegen van chilipeper aan het dieet zorgde ervoor dat het verschil in energiegebruik met een normale voeding (zonder rode peper) werd verkleind. Daardoor bleef tijdens het dieet het energiegebruik vrijwel op het oorspronkelijke niveau. Wanneer iemand weer terug zou gaan naar het normale eetpatroon wordt het jojo-effect dus afgeremd. Eveneens ging bij de proefpersonen de vetverbranding omhoog. Het toevoegen van 1 g rode peper per maaltijd tijdens het dieet kan dus zelfs nog eens een extra zetje geven bij het afvallen.

Bron: AZM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten