Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 April 2013

Onderzoek naar diarreeveroorzakende bacteriën

Door: Angela

Voedselvergiftiging

In de regio’s Groningen, Drenthe en Rotterdam is een groot onderzoek gestart naar de darmbacteriën STEC en EHEC. Gedurende een jaar wordt de ontlasting van zo’n 25.000 patiënten geanalyseerd. Uit het onderzoek moet blijken hoe vaak relatief ongevaarlijke STEC’s gevonden worden, en hoe vaak de veel gevaarlijker variant daarvan, EHEC wordt aangetroffen. De verwachting is dat het bij 2 á 3% van  de besmettingen om een EHEC infectie gaat.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de GGD. Tot op heden bestaat er geen specifieke behandelingsvorm voor infecties met deze diarreeveroorzakende darmbacteriën. Op basis van de uitkomsten worden adviezen opgesteld voor preventie, diagnostiek en epidemiologie van deze bacteriën.

STEC-bacteriën (shigatoxineproducerende E. coli) komen vrij veel voor en zijn verantwoordelijk voor een deel van de bacteriële voedselvergiftigingen met acute klachten van het maag-darmkanaal, zoals diarree en overgeven. Een mens kan ziek worden door voedsel dat met deze bacterie besmet is, of door direct (hand)-contact met iemand die ziek is door STEC-bacteriën. Mensen die ziek worden van STEC-bacteriën herstellen doorgaans binnen een paar dagen, behandeling door een arts is meestal niet nodig.

Echter, er bestaat ook een minder onschuldige variant van de STEC-bacterie, de EHEC-bacterie (enterohemorragische E. coli). Deze bacterie kan naast bloederige diarree en dikkedarmontsteking ernstige complicaties veroorzaken waarvoor ziekenhuisopname nodig kan zijn. EHEC is een subtype van de STEC en is vooral bekend van de grote uitbraak in 2011 waarbij in Duitsland ruim 4000 mensen ziek werden en 52 mensen overleden.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten