Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 March 2012

NVD verliest kort geding

Door: Angela

uitspraak kort geding

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) heeft het kort geding tegen minister Schippers van VWS over het schrappen van dieetadvisering uit de basisverzekering verloren. De rechter heeft op 20 maart uitspraak gedaan. De NVD beraadt zich op vervolgstappen.

Het schrappen van de vergoeding voor dieetadvisering uit het basispakket is een bezuinigingsmaatregel van het kabinet. De rechter realiseert zich dat dit ingrijpend en pijnlijk kan zijn voor individuele patiënten en patiëntengroepen die daardoor getroffen worden. Echter, dieetadvisering heeft in veel gevallen slechts een tijdelijk karakter, de kosten per patiënt zijn niet onoverkomelijk en het is mogelijk om via aanvullende verzekeringen dieetadvisering vergoed te blijven krijgen.

De NVD eiste ook een compensatie voor de inkomensdaling van diëtisten. Bijna 70% van de eerstelijns diëtisten ziet een daling van minimaal 40% in het aantal afspraken, zo blijkt uit een recente enquête van de NVD. Deze eis is eveneens afgewezen. Volgens de rechter treft iedere bezuinigingsmaatregel hoe dan ook een bepaalde groep. Een compensatie van die groep door de overheid zou de bezuiniging weer deels teniet doen. Volgens de rechter hebben diëtisten voldoende gelegenheid gehad te anticiperen op het schrappen van dieetadvisering, omdat de maatregel er vanaf medio 2011 aan zat te komen.

De NVD is zeer teleurgesteld. Directeur Anja Evers: ‘Dit is slecht nieuws voor patiënten en diëtisten. Het schrappen van dieetadvisering heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten die naar de diëtist gaan met een medische noodzaak. Eerder heeft de NVD al aangegeven dat dit een kortzichtige maatregel is die op termijn alleen maar extra kosten met zich mee zal brengen.’

Bron: Vonnis kort geding


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten