Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 November 2013

‘Peulvruchten horen in vleesvak van de Schijf van Vijf’

Door: Angela

peulvruchten

Toen de Schijf van Vijf 60 jaar geleden werd geïntroduceerd, stonden peulvruchten in het vleesvak, terwijl ze nu in het koolhydratenvak staan. Dit liet prof. Daan Kromhout van Wageningen UR zien tijdens het NVVL-jubileumsymposium “Van aardappel naar 3D-geprint voedsel” op 29 oktober in Wageningen. Hij probeert het Voedingscentrum er al jaren van te overtuigen dat peulvruchten als vleesvervanger in het vleesvak thuishoren.

Omdat de NVVL 60 jaar bestaat, blikte Kromhout terug op veranderingen in onze voeding in de afgelopen jaren. Hij focuste daarbij op de huidige problemen: vet, zout en suiker. De richtlijn van maximaal 10 energie% verzadigd vet is nog niet gehaald is, maar er is wel een behoorlijke daling te zien in de afgelopen 50 jaar. In 1960 was de verzadigd vetinname nog 17,5 energie% en in 2010 12,9 energie%. Wat transvet betreft zijn we volgens Kromhout een mediterraan land geworden, dankzij inspanningen van de margarineindustrie. We voldoen in 2010 met een transvetinname van 0,6 energie% helemaal aan de aanbeveling (max 1 energie%), terwijl we in 1960 nog 7 energie% transvet binnenkregen. De zoutinname is echter nog net zo hoog als 25 jaar geleden en ligt met gemiddeld 8 gram per dag flink hoger dan de maximaal geadviseerde 6 gram per dag. Volgens Kromhout zijn er de afgelopen jaren enorm veel studies geweest naar het gezondheidseffect van met suiker gezoete dranken. Meta-analyses tonen een verhoogd risico aan op diabetes type 2 en overgewicht bij een hoge consumptie van met suiker gezoete dranken. Kromhout stipte ook even het overgewichtsprobleem aan. Een man van middelbare leeftijd (40-59 jaar) woog in 1960 gemiddeld 73 kg en 50 jaar later maar liefst 89 kg. Opvallend genoeg is de gerapporteerde energie-inname in die periode niet gestegen, maar juist gedaald (van 3070 kcal naar 2581 kcal per dag). Onderrapportage kan hierbij volgens Kromhout een rol spelen.


Harriët Verkoelen, , 07 November 2013:
Dus op de Mexicaanse toer: bonen rijst en maïs. Mexicanen nr 1 wat betreft overgewicht en diabetes. Bij aanleg voor overgewichtdiabetes zetten koolhydraten om in buikvet. Lichaamsvet ontstaat niet uit voedingsvet. Neem liever peulvruchten in plaats van rijst of pasta.
Elisa van der+Molen, , 01 November 2013:
Niet alleen onderrapportage, maar ook ´ietsje´ minder beweging lijkt me.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten