Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 March 2014

Dierlijk eiwit goed voor ouderen


Dierlijk eiwit goed voor ouderen

Een voeding rijk aan met name dierlijk eiwit kan ouderen helpen bij het handhaven van het fysiek, psychologisch en sociaal goed functioneren. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Society Geriatrie.

Bij het ouder worden lijkt het vermogen eiwit te absorberen en te verwerken te dalen. Om dit “eiwitverlies” te compenseren, kan de eiwitbehoefte toenemen met de leeftijd. In het onderzoek is de relatie onderzocht tussen de eiwitinname en de functionele capaciteit. Ruim 1.000 Japanse zelfstandig wonende ouderen van gemiddeld 67 jaar zijn daarvoor 7 jaar gevolgd.
Mannen met de hoogste inname van dierlijk eiwit inname hadden 39% minder kans op functionele achteruitgang dan mannen met de laagste inname van dierlijk eiwit. Dit verband werd niet gezien bij vrouwen. Ook is er geen duidelijk verband tussen de inname van plantaardig eiwit en functionele achteruitgang bij beide geslachten.

Bron: Wiley

 

 


klaas homan, voedingsdeskundige, 18 March 2014:
Ook belangrijk is de verdeling van de eiwitten over de dag en de soort eiwit dierlijk/plantaardig
Maar ook in dierklijk en plantaardig eiwit zit veel verschil
Zerline de Boer, Senior Preventiewerker, 18 March 2014:
De titel is jammer genoeg wat kort door de bocht: bij vrouwen is dit binnen het onderzoek nl. helemaal niet vastgesteld. (De tijd dat vrouwen niet meetellen, hebben we hoop ik toch achter ons gelaten... ;-) Overigens is van beweging al meerdere malen ondubbelzinnig vastgesteld dat het cognitieve achteruitgang in ouderen vertraagt.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten