Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 September 2013

Maaltijd zorginstelling duurzamer en goedkoper

Door: Angela

Duurzamere maaltijdvoorziening

Zorginstellingen en kennisinstituten uit de Rijn-Waalregio, waaronder het UMC St Radboud, gaan de komende anderhalf jaar onderzoeken hoe eten in zorginstellingen duurzamer kan en hoe hiermee kosten bespaard kunnen worden. In dit het grensoverschrijdende Europese project “Duurzaam Gezond” zal gebruik gemaakt worden van kennis en ervaring uit de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Daar werkt men al jaren met streekproducten en is de hoeveelheid weggegooid eten gedaald tot slechts 2%.

De relatie tussen duurzaamheid en kosten wordt integraal bekeken. Processen als inkoop, bereiding en communicatie zullen hiervoor worden geanalyseerd. De opgedane kennis zal zoveel mogelijk gedeeld worden met andere zorginstellingen in Nederland en Duitsland, zodat ook zij de maaltijdvoorziening verder kunnen verduurzamen en kosten besparen.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat door het serveren van een verse, duurzame en smaakvolle maaltijd in een prettige ambiance de gezondheid van patiënten toeneemt, terwijl de zorgkosten juist dalen. Bij smakelijke maaltijden wordt er vaak beter gegeten. Er hoeft dan minder voedsel weggegooid te worden, wat eveneens kostenbesparingen oplevert. Door daarbij eten zoveel mogelijk uit de regio te halen, versterken zorginstellingen hun band met de lokale samenleving en wordt het milieu minder belast.

Bron: UMC St Radboud


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten