Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 March 2012

Extra eiwit verlaagt bloeddruk

Door: Karine

Een eiwitrijk dieet verlaagt de bloeddruk van mensen met overgewicht. Dat concludeerden onderzoekers uit Wageningen, Groningen en Maastricht eind vorige maand in the American Journal of Clinical Nutritrion.

De Universiteit vroeg volwassenen met overgewicht 4 weken lang bij de maaltijd een drank te consumeren. Bij de ene helft ging het om een eiwitdrank die de eiwitinname met ongeveer 10 en% verhoogde. Bij de andere helft om een koolhydraatdrank met dezelfde energetische waarde. Na een maand maten de onderzoekers de bloeddruk.
De proefpersonen met extra eiwit hadden een lagere bloeddruk dan de mensen met koolhydraten. Hun bovendruk was bijna 5 mmHg gezakt, hun onderdruk met 2,7.

‘Voor een voedingsinterventie is dat een groot effect', zegt Marianne Geleijnse functie of een link die vanuit Wageningen UR een bijdrage leverde aan dit experiment. ‘Maar voor1 individu is die verlaging relatief klein in vergelijking tot medicijnen.'
Toch is dit resultaat wel degelijk relevant. ‘Als de bloeddruk in de totale Nederlandse bevolking gemiddeld met 5 mmHg zou dalen, geeft dat naar verwachting veertien procent minder sterfte aan beroerten en 9% minder sterfte aan hartinfarcten', aldus Geleijnse.

Doordat het werkingsmechanisme nog niet duidelijk is en er ook geen volledig beeld is van de nadelen van extra eiwitinname, geven de onderzoekers consumenten nog geen algemeen advies om de eiwitconsumptie te verhogen.

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten