Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 June 2012

Database met toegestane gezondheidsclaims bijna klaar

Door: Angela

Vanaf 14 december mogen alleen nog goedgekeurde gezondheidsclaims op verpakkingen van voedingsmiddelen en supplementen prijken. Maar welke bewoordingen zijn daarbij toegestaan? Daarover buigen de brancheverenigingen (FNLI, CBL, NPN en Neprofarm) zich momenteel. In juli stellen deze organisaties een digitale database beschikbaar met alternatieve bewoordingen voor toegestane claims. Deze database wordt vrij toegankelijk en er kan gezocht worden op nutriënten, maar ook op toepassingsgebieden. Dit werd duidelijk tijdens de workshop “Voedings- en gezondheidsclaims wetgeving”, die NPN op 26 juni in Huizen organiseerde.

Voor producten die een gezondheidsclaim dragen, is vanaf 14 december ook een extra vermelding verplicht, zoals bijvoorbeeld “Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde, evenwichtige voeding”. Bij een supplement nog met de toevoeging dat voedingssupplementen daarvoor geen vervanging zijn. Andere veranderingen: er mag alleen een voedingsclaim gemaakt worden voor ingrediënten waarvoor een heilzaam effect is vastgesteld. Voor bijvoorbeeld Q10 en antioxidanten zijn ingediende gezondheidsclaims afgewezen door EFSA. Dat betekent dat er dus ook niet meer op verpakkingen mag staan ‘bevat Q10’ of ‘met antioxidanten’. Dat er in een supplement net zoveel vitamine C zit als in X sinaasappels, mag vanaf 14 december ook niet meer worden gecommuniceerd. Alleen producten uit dezelfde categorie mogen met elkaar worden vergeleken. Er mogen dus ook geen sinaasappels prijken op een potje met vitamine C tabletten.

Overigens staan sommige claims nog “on hold” bij EFSA, zoals voor probiotica, glucosamine, isoflavonen, cafeïne en kruiden (“botanicals”). Zolang dat het geval is, gelden de oude regels voor die producten. 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten