Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 October 2014

Paleolithische voeding gunstig bij metabool syndroom

Door: Reina

pompoenoogst

Voeding die onze verre voorouders al aten – groenten, vlees, vis, eieren, noten, fruit– lijkt het risico te verminderen op hart- en vaatziekten en diabetes . Dat blijkt uit onderzoek bij mensen met het metabool syndroom, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut. De resultaten zijn online gepubliceerd op Lipids in Health and Disease. De Nederlandstalige samenvatting is beschikbaar op de website van het Louis Bolk Instituut.

Aan het onderzoek deden 34 volwassenen mee met 2 of meer kenmerken van het metabool syndroom. Zij kregen 2 weken lang ofwel paleolithische voeding (met groenten, vlees, vis, eieren, noten en fruit en zonder zuivel en granen), ofwel een voeding volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.  Vóór en na de dieetperiode werden onder meer de buikomvang, bloeddruk, cholesterol- en glucosewaarden van de deelnemers gemeten.

Uit de studie komen aanwijzingen dat paleolithische voeding een positief effect heeft op de bloeddruk, cholesterolwaarden en insulineresistentie bij mensen met kenmerken van het metabool syndroom. Op de glucosewaarde lijkt paleovoeding geen duidelijk effect te hebben. Daarnaast blijken deelnemers die paleovoeding aten, toch wat gewicht te verliezen – ondanks inspanningen om dit te voorkomen. De gunstige effecten op bloeddruk en cholesterol blijven overigens bestaan, zelfs na analyses waarbij rekening wordt gehouden met dit gewichtsverlies. Het Louis Bolk Instituut wil nu vervolgonderzoek opzetten om de effecten van paleolithische voeding bij patiënten met type II diabetes te onderzoeken.

Bron: Louis Bolk Instituut


harriet Verkoelen, dietist en DVK, 21 October 2014:
Het is bijna te logisch voor woorden dat een voeding met minder koolhydraten gunstige resultaten geeft in een groep waar hyperinsulinemie het metabool syndroom veroorzaakt. Carbohydrate drives insulin is driving fat. Als er (nog) geen sprake was van overgewichtdiabetes dan is er ook weinig effect op de bloedsuikers van overdag te verwachten want die zijn nog niet verhoogd. Een verhoogde nuchtere bloedsuiker daalt pas als de buikomvang forser is afgenomen.
Ria Penders, orthodietist en medeonderzoeker van deze Paleo-studie, 21 October 2014:
Beste Erica en Leony, Er waren twee onderzoeksgroepen. Naast de Paleo-groep volgde ook een groep de voedingsrichtlijnen volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Bij een volgende studie kan er wellicht meer duidelijkheid komen over het effect op de bloedglucosewaarden bij diabetes als deze groep Paleolitische voeding gaat gebruiken.
J M, student, 21 October 2014:
Die beschrijving hoort bij de paleo voeding, Erica.
Leony Roobeek, ortho dietist, 21 October 2014:
Als er een positieve invloed op de insulineresistentie gevonden wordt, zou dit dan geen duidelijk effect op de glucosewaarde hebben? Mijn clienten merken als eerste marker dat de bloedsuikerwaardes omlaag gaan, al na enkele dagen!
Erica Slof, dietist 1e lijn, 21 October 2014:
Beste redactie,
Een voeding ZONDER zuivel en granen is toch juist GEEN voeding volgens de Schijf van Vijf. Daar hebben granen en zuivel, een in mijn ogen overgewaardeerde, hoofdrol. Is hier sprake van een schrijffout?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten