Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 May 2013

Maagverkleining beter dan maagband en maagomleiding

Door: Angela

maag

Bij morbide obesitas wordt soms een toevlucht gezocht in bariatrische chirurgie. Maar wat werkt nu beter: een maagverkleining, een maagband of een maagomleiding? Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat patiënten met een maagverkleining beter af zijn. Ze zijn een jaar na de ingreep gemiddeld 60% van hun gewicht kwijt en er treedt maar bij 6% complicaties op. Bij een maagomleiding valt men weliswaar 69% af, maar krijgt 1 op de 10 patiënten complicaties. De minste complicaties (ruim 2%) kwamen voor na een maagband, maar deze ingreep ging ook gepaard met het minste gewichtsverlies (34%). In het onderzoek zijn voor elk van deze vormen van bariatrische chirurgie gegevens van bijna 3.000 patiënten vergeleken.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Rob van Berkel, , 24 May 2013:
Het gewichtsverlies in het onderzoek is uitgedrukt als 'Excess body weight loss'. Dat is het percentage gewichtsverlies van de vetmassa die als 'teveel' aanwezig is. Het is dus niet zo dat de deelnemers 60, 69 en 34% lichter zijn geworden.

Een systematic review uit 2012 liet ook al zien dat een maagband het minste gewichtsverlies geeft, maar ook de minste complicaties geeft vergeleken andere bariatrische ingrepen.

Bron: Chakravarty PD, McLaughlin E, Whittaker D, Byrne E, Cowan E, Xu K, Bruce DM, Ford JA. Comparison of laparoscopic adjustable gastric banding (LAGB) with other bariatric procedures; a systematic review of the randomised controlled trials. Surgeon. 2012 Jun;10(3):172-82.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten