Ik ben diëtist en… theesommelier

Dit is de 15e aflevering in de serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

Voor deze aflevering spraken we met Marisse Hut. Ze heeft een eigen praktijk als diëtist en leefstijlcoach en is gecertificeerd theesommelier. Op Facebook en Instagram is ze te volgen onder de naam mind_theebeleving.

Ik ben diëtist en…

‘Theesommelier. Sinds 2006 ben ik werkzaam als diëtist. Eerst in een ziekenhuis, met als specialisatie nefrologie, maar ook vrij snel heb ik mijn eigen praktijk “Diëtist Krimpen” opgezet. Die praktijk loopt goed. Ik werk er zelf nu 3 dagen per week en heb 2 diëtisten in dienst. Tijdens mijn zwangerschapsverlof van de tweede merkte ik dat ik behoefte had aan een andere uitdaging naast mijn baan als diëtist. In die tijd las ik een leuk boek over thee en werd mijn aandacht getrokken richting de wereld van de thee. Deze wereld gaf me veel rust en inspiratie, want thee drinken bleek meer dan een zakje in een kopje! Via een goede vriend van ons, werkzaam als barista, kwam ik uit bij de opleiding tot theesommelier in Den Haag aan de International Tea & Coffee Academy waar ik destijds gestart ben. Tijdens de maandelijkse cursusdagen werden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Daarnaast heb ik heel veel thuis geoefend in het zetten van thee en heb ik veel geproefd om zo een referentiekader voor smaak op te bouwen. De combinatie van thee met een gerecht, Tea & Food Pairing, vind ik vooral interessant. Thee heeft dan meerdere functies. Thee kan smaken afvlakken, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als iemand eten te pittig vindt. Thee kan smaken naar voren halen, bijvoorbeeld van kaneel, en thee kan nieuwe smaken toevoegen. Momenteel volg ik de intermediate opleiding aan dezelfde academy. Ik krijg dan nog meer praktijk en theorie en leer bijvoorbeeld meer over de chemische processen die in theebladeren plaatsvinden tijdens het zetten van thee en over Tea & Foodpairing.
Het is een veelzijdig beroep. Zo kan ik behalve het geven van workshops en proeverijen ook de horeca adviseren over een theearrangement in plaats van een wijnarrangement. Ook kun je na het volgen van de opleiding met winkeliers of voedselproducenten om tafel om ze te adviseren op het gebied van combinaties.’

Deze combinatie brengt mij:

‘Ten eerste meer mindfulness. Ik neem echt de rust om een kop thee te zetten en kijk bijvoorbeeld hoe de blaadjes in een theeglas of theepot “open vallen”. Ik heb ook geleerd om veel beter te proeven. Zelf experimenteer ik ook met het soort water – zoals kraanwater en mineraalwater – en verschillende temperaturen, om de thee nog lekkerder te krijgen. Daarnaast proef ik bewuster en adviseer ik mindful eten en drinken steeds meer als diëtist. Ten tweede kan ik breder en creatiever advies geven aan mensen die alcohol willen mijden. Als een cliënt een lekkere alcoholvrije drank wil met een hapje adviseer ik bijvoorbeeld gedroogde medjoul dadels met Bi Luo Chun, dit is een groene thee. Ook Morbier kaas met White Moonlight is een lekkere combinatie. En van een klein blokje pure chocolade kun je meer genieten met een goede bijpassende thee.
Op mijn spreekuur zie ik ook mensen die aangeven geen thee te lusten. Groene thee vinden ze bijvoorbeeld vaak te bitter. Ik adviseer ze deze theesoort te zetten bij 80 graden in plaats van 100 graden, omdat dat de theesmaak ten goede komt en de thee veel minder bitter smaakt. Als diëtist vind ik het natuurlijk leuk dat thee ook voorkomt in de adviezen van de Gezondheidsraad. Het maakt de combinatie diëtist en theesommelier leuker en er is zo een mooie link.
Uiteindelijk gebruik ik mijn theeadviezen veel meer op mijn spreekuur dan ik vóór de opleiding tot theesommelier verwacht had. Dat is een leuke meerwaarde. Als de coronacrisis achter de rug is, wil ik ook theeproeverijen en workshops aan mijn cliënten geven. Zoals een workshop voor cliënten die wijn aan de kant willen zetten, maar die toch iets lekkers bij het avondeten of een hapje willen drinken.’

Dit geef ik collega-diëtisten als tip:

‘Laat je eens adviseren in een theewinkel en probeer zelf eens te experimenteren met verschillende soorten thee. Drink je thee bijvoorbeeld eens uit een wijnglas bij de avondmaaltijd. De tweede tip is mindful eten en drinken. Dat heeft zowel mij als mijn cliënten al veel gebracht. Probeer het eens toe te passen als je er nog niet zoveel mee doet.’

Gepubliceerd op 5 oktober 2020

Door Christel Vondermans

Reageer op dit artikel

  1. Suzan de Bruijn 7 oktober 2020 at 08:46 - Reply

    Wat een geweldige combinatie weer!
    En wat een leuke tweede baan heb je Marisse.
    Ik kan me helemaal voorstellen dat het een nuttige aanvulling is op het werk van de dietist.
    Wij geven bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen vaak kookworkshops, een theeworkshop lijkt me een heel leuk idee! Mocht je een mooi kooklokaal en de hulp van 2 geweldige chefkoks zoeken… dan kunnen we een leuke samenwerking starten!

    • Beroep: Diëtist
    • Marisse Hut 8 oktober 2020 at 14:50

      Beste Suzan,

      Dankjewel! Het feit dat deze combinatie een bijzondere meerwaarde biedt had ik niet verwacht en maakt het extra leuk!
      Maar wat een leuk aanbod! Het lijkt mij erg leuk hier samen naar te kijken!
      Groeten Marisse

      • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.