Ik ben diëtist en… toegepast psycholoog

Deze zomer starten we met een nieuwe serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen? Wil je ook meedoen? Stuur een mail naar karine@scriptum-site.nl.

In deze aflevering is Eveline van de Waterlaat aan het woord. Zij is diëtist, psycholoog en provocatief coach. Ze heeft haar eigen praktijk: Super Shape en schreef het boek “Nu afvallen en nooit meer aankomen”.

Ik ben diëtist en…

‘Psycholoog. Nadat ik was afgestudeerd, ging ik als diëtist aan het werk. Maar al heel snel raakte ik gefrustreerd. Mijn cliënten deden niet wat ik adviseerde! Er bleek een groot gat tussen weten en doen en met mijn adviezen kwam ik niet ver. Ik ben toen toegepaste psychologie gaan studeren, een fulltime HBO-opleiding die ik in 3 jaar heb afgerond. Daarna heb ik nog vele opleidingen en cursussen gedaan, onder andere de opleiding tot provocatief coach, een opleiding waarbij je leert om mensen met warmte en humor te prikkelen. Ik noem mezelf dieetpsycholoog en heb mijn eigen praktijk, helemaal gespecialiseerd in afvallen.’

Deze combinatie brengt mij:

‘Mijn cliënten bereiken nu veel betere resultaten: ze vallen beter af, krijgen meer grip op hun eetpatroon en blijven beter op gewicht. Ook ben ik nu – door mijn specialisatie als dieetpsycholoog – gemakkelijker te vinden door cliënten die op zoek zijn naar een meer psychologische benadering van hun overgewicht. Ik krijg dus precies de cliënten die bij me passen. Ik ben een coach en prikkel mijn cliënten om na te denken en dingen zelf uit te zoeken. En, niet onbelangrijk: ik heb heel veel lol in mijn werk.’

Dit geef ik collega-diëtisten als tip:

‘Stap vaker uit de adviserende rol  en ga meer als coach werken. Vraag dan ook eens naar andere dingen dan voeding. Een heel goede vraag is: “Welk verhaal over jezelf speelt er in jouw hoofd?” of “Wat zeg je tegen jezelf als je op de weegschaal staat of in de spiegel kijkt?”. Veel cliënten worstelen met issues als schaamte en perfectionisme of hebben continu een kritisch stemmetje in hun hoofd. Als je daar over kunt praten, voelen je cliënten zich begrepen en ontstaat er ruimte. Wil je hier meer over weten? In mijn boek vind je concrete tips en handvatten om hiermee aan de slag te gaan met je cliënten.

Mijn tweede tip is dat je best wat meer humor mag gebruiken in je consulten. Neem het allemaal niet zo serieus en laat je klanten wat luchtiger naar zichzelf kijken. Niet uitlachen, maar relativeren van het probleem.

Mijn derde en laatste tip is: schrijf een boek! Zelf heb ik dat ook gedaan, vanuit mijn expertise als dieetpsycholoog. Door een boek word je als expert gezien en serieus genomen. Bovendien trek je door een boek precies jouw gewenste doelgroep aan. Ik las laatst het nieuws dat er maar weinig dieetboeken door diëtisten worden geschreven, dus collega’s: grijp je kans!’

Gepubliceerd op 31 mei 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Monique 3 juni 2020 at 17:04 - Reply

    Beste Daphne en Hans,
    Niets ten nadele van de kwaliteiten van Eveline hoor. Dat heb ik ook gezegd in mijn commentaar. Ik vind het fantastisch wat ze doet! Ik heb alleen bezwaar tegen de benaming die ze voert. Jullie hebben gelijk dat de titel psycholoog (helaas) geen beschermde titel is. Maar iemand die HBO psychologie heeft gedaan is daarmee nog geen psycholoog. Ze mag zich HBO-psycholoog noemen dacht ik. Of noemen dat ze de opleiding ’toegepaste psychologie’ heeft gedaan. Dat is iets anders dan je psycholoog noemen.

    • Beroep: Anders
  2. Daphne 3 juni 2020 at 14:11 - Reply

    Super-tips! Dank je, Eveline!
    En, Monique, de titel psycholoog is géén beschermde titel.
    Bovendien heeft deze ondernemende diëtist een HBO in die richting, dus lijkt het me juist goed dat ze zich zo profileert.

    https://www.psynip.nl/studenten/carriere/soorten-psychologen-en-registraties/

    • Beroep: Student
  3. Hans Brandts 3 juni 2020 at 13:34 - Reply

    Goede Tips Eveline!
    En de titel psycholoog is niet beschermd, dus volgens mij kun je de term (HBO?) psycholoog gebruiken.

    • Beroep: Diëtist
  4. Monique 3 juni 2020 at 11:01 - Reply

    Beste Eveline,
    Ik heb waardering voor wat je doet en je doet je werk zo te lezen met veel enthousiasme. Blijf dat ook vooral doen. Maar je hebt een opleiding HBO toegepaste psychologie gedaan. Daarmee ben je géén psycholoog en moet je jezelf ook niet zo noemen. Noem jezelf coach of consulent of zoiets. Een psycholoog heeft een universitaire studie psychologie gedaan. En daarna nog postdoctoraal GZ-psychologie of psychotherapie voordat hij BIG geregistreerd is en patiënten mag behandelen. Bij elkaar 4+3=7 jaar studie. Dat is even iets anders. Dus nogmaals: je doet goed werk, maar noem jezelf geen ‘dieetpsycholoog’.

    • Beroep: -Selecteer beroep-
    • Indien anders: Dietist, GZ-psycholoog, psychotherapeut en psychoanalytica

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.