Ik ben diëtist en… fotograaf

Dit is de 14e aflevering in de serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

In deze aflevering vertelt Sharona Sprong meer over haar 2 banen. Ze is diëtist bij Diëtheek en werkt als zelfstandige lifestylefotograaf. In haar ogen zijn het 2 heel verschillende beroepen, maar ze merkt de laatste tijd wel dat er toch overlap is.

Ik ben diëtist en…

‘Fotograaf. In Amsterdam volgde ik van 2011 tot 2015 de opleiding tot diëtist. Al tijdens mijn studie was fotograferen een grote hobby en dat is altijd zo gebleven. Mijn eindstage Voeding en Diëtetiek was bij Diëtheek, waar ik na mijn studie ben blijven werken. Ik werk daar nu 3-4 dagen per week als diëtist, op vaste dagen. De andere dagen en het weekend heb ik ruimte voor fotografie. Dat is echt een uit de hand gelopen hobby. Tijdens mijn studie werd ik door bekenden al gevraagd foto’s van hen te maken en dat ben ik uit gaan bouwen. Ik heb geen opleiding gevolgd aan de Fotovakschool, dat is ook niet nodig om je fotograaf te mogen noemen; fotograaf is geen beschermde titel, terwijl diëtist dat wel is. Ik heb workshops gevolgd, cursussen gedaan, op internet veel gelezen en bekeken en verder mezelf alles aangeleerd. Ik ben vooral lifestylefotograaf en fotografeer dus gezinnen, “newborns” en zwangeren. Dat is prima te combineren met mijn baan bij Diëtheek. De fotografie-afspraken plan ik op mijn vrije dagen en in het weekend. Ook fotografeer ik op vrijwillige basis in het ziekenhuis prematuren voor “Stichting Earlybirds”. Dat is heel dankbaar werk. Door het coronavirus fotografeerde ik de afgelopen maanden minder en had ik ruimte om meer te doen met foodfotografie. Ook een grote hobby van me, want ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd te koken en te bakken en dit daarna op de foto te zetten. Ik struin dan ook geregeld tweedehands winkels en markten af naar bijvoorbeeld borden en kommetjes die ik daarbij kan gebruiken. Als diëtist en fotograaf kan ik dus recepten ontwikkelen, eventueel passend binnen een dieet, de voedingswaarde berekenen en het hele proces in beeld brengen. Van productfoto’s en het bereidingsproces tot het eindresultaat.’

Deze combinatie brengt mij:

‘Creativiteit. Ik ben een creatief persoon en kan dat vooral kwijt in de fotografie. Voor mijn gevoel zijn de beroepen erg verschillend en juist die variatie maakt het leuk voor mij. De combinatie maakt ook dat ik het werk als diëtist leuk blijf vinden doordat ik dat af kan wisselen met mijn grote hobby. Want zo voelt mijn werk als fotograaf nog steeds. De variatie maakt mijn werk ook uitdagend en het prikkelt me om steeds iets nieuws te leren in beide vakgebieden. Daarnaast merk ik dat ik graag gebruik maak van afbeeldingen, in mijn werk als diëtist. Bij uitleg over diabetes gebruik ik plaatjes om het gesprek te ondersteunen. Cliënten hebben zo letterlijk een beeld bij mijn verhaal. Ook het beheren van social media voor Diëtheek Purmerend doe ik graag. Ik vind het leuk om klanten zo met tekst en beeld te bereiken. In de toekomst hoop ik daar vaker mijn eigen foto’s bij te kunnen gebruiken.’

Dit geef ik collega-diëtisten als tip:

‘Mij geeft de fotografie veel ontspanning; het voelt niet als een extra baan. En het is zoveel meer dan werk. Ik heb tijdens het fotograferen, bewerken van foto’s en het voorbereiden van een shoot het gevoel dat ik tijd voor mezelf heb. Wil je iets anders, of zoek je werk naast je baan als diëtist? Probeer van je hobby ook je beroep te maken. Een opleiding is echt niet altijd nodig, sommige dingen kun je jezelf gewoon aanleren.’

Gepubliceerd op 21 september 2020

Door Christel Vondermans

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.