Ik ben diëtist en… diabetesverpleegkundige

Dit is de 22e aflevering is de serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

Voor deze aflevering spraken we met Harriët Verkoelen. Zij is diëtist en diabetesverpleegkundige, heeft een eigen (online) praktijk, schrijft boeken en geeft scholingen. De combinatie maakt haar heel slagvaardig in de behandeling van mensen met diabetes.

Ik ben diëtist en…

‘Diabetesverpleegkundige. Na de middelbare school heb ik eerst de opleiding tot A-verpleegkundige gedaan. Er was toen niet zoveel werkgelegenheid, dus ik ging direct door met de opleiding tot diëtist. Kort daarna kreeg ik mijn eerste baan als diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. Dat heb ik 25 jaar gedaan, later ook in combinatie met het diëtistenvak. Inmiddels werk ik officieel niet meer als diabetesverpleegkundige. Ik noem mezelf daarom nu diabetesexpert. Ik begeleid met name patiënten met diabetes type 2, het metabool syndroom en overgewicht. Verder geef ik veel webinars en bijscholingen, ook voor diëtisten, huisartsen en praktijkondersteuners. En ik heb diverse boeken geschreven.’

Deze combinatie brengt mij:

‘Ik kijk zowel met de blik van een diabetesverpleegkundige als met de blik van een diëtist. Als verpleegkundige let ik op bloedsuikerwaarden en medicatie, en ben ik bezig met medicatie-afbouw. Als diëtist let ik natuurlijk op de voeding en de ontwikkeling van afvallen. Ik zit al zo’n 30 jaar in het vak. Toen ik enkele jaren bezig was als diabetesverpleegkundige, raakte ik gefrustreerd omdat ik sommige mensen niet goed kon helpen. Ze hielden zich heel goed aan hun dieet, maar moesten toch steeds meer insuline gebruiken en werden steeds zwaarder. Gewichtsverlies was een heel belangrijk doel van de behandeling, maar toch gaf ik deze mensen een medicijn dat juist zorgde voor gewichtstoename. Dat stuitte me tegen de borst. Zo startte mijn zoektocht en uiteindelijk kwam ik uit op het koolhydraatbeperkte dieet. Voor iedereen die insulineresistent is, is dat dieet de oplossing. Zie het als een glutenvrij dieet bij glutenintolerantie: bij insulineresistentie is men eenvoudigweg intolerant voor koolhydraten. In mijn praktijk kan ik 90 procent van mijn patiënten van de insuline afkrijgen en helpen afvallen. Ik bouw ook altijd direct de medicatie af, en dat kan met mijn achtergrond als diabetesverpleegkundige. Maar wat zou het fijn zijn als diëtisten ook bevoegd zijn om medicatie bij diabetes te verlagen!’

Dit geef ik collega-diëtisten als tip:

‘Wees niet te voorzichtig met een koolhydraatbeperking bij diabetes type 2 en overgewicht. Met een strenge koolhydraatbeperking is de patiënt snel van de medicatie af, voelt zich beter, is er snel gewichtsverlies en is er minder honger. “Streng” klinkt misschien niet leuk, maar mijn patiënten zeggen allemaal dat ze nog nooit zo lekker hebben gegeten en dat ze zich snel beter gaan voelen. Dat motiveert. Wees verder proactief in het afbouwen van medicatie, met name de langwerkende insuline omdat die het meest dikmakend is. Wees niet bang voor tijdelijke verhoging van de bloedsuikers als je de medicatie afbouwt. Mensen met overgewicht plus hoge bloedsuikers kúnnen eenvoudigweg niet een tekort aan insuline hebben, anders zouden ze wel afvallen. Natuurlijk kan, na jarenlang insuline spuiten, naast de lever ook de pancreas vervet zijn waardoor de insulineproductie is afgenomen, maar dat herstelt zich echt wel weer als afvallen doorzet.’

Gepubliceerd op 23 februari 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Y. Aarts 27 februari 2021 at 10:02 - Reply

    Harriet heeft echt voortouw genomen voor koolhydraatarn eten in de diëtisten wereld! Veel mensen verklaarde haar voor gek, maar de aanhouder wint!
    Nog steeds is de race niet gelopen.
    Ik weet niet of ik de echte omkeer in de westerse wereld nog mee ga maken (ben 59), maar het is het ei van Columbus tegen onze welvaart ziektes, zowel “genezen” als voorkomen.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: ITer en ervaringsdeskundige
  2. Jeanetta 24 februari 2021 at 13:56 - Reply

    Dit is zoooo belangrijk hoe je eet. Op NDR televisie steeds weer series van e-docs = Ernährungsdocs = Voedsel-docs, waar mensen met gezondheidsproblemen kunnen vragen om medisch gerichte voedselondersteuning. Regelmatig komt apositas en suiker aan de orde. De maatregelen in wijziging voedsel- en bewegingspatroon zijn meer dan overtuigend. Je hebt er wel de tijd voor nodig, 3 maanden, 6 maanden, dat maakt veel uit. Zie http://www.ndr.de/e-docs.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: 30 jaar wijnwandeltochten + workshops smaak

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.