ICD2016: de highlights van dag 3

‘Diëtisten moeten echt het goede voorbeeld gaan geven in hoe ze eten en hoe ze leven’. Dit zei Mary Ann Marshall, een Australische diëtist die in een cateringbedrijf werkt, op 9 september tijdens het International Congress of Dietetics 2016 (ICD2016) in Granada. ‘Practice what you preach, want daarmee beïnvloed je niet alleen je patiënten, maar ook je eigen omgeving. Laten we ook niet de mythe van het “balanced diet” verkondigen waarin een balans bestaat tussen gezonde én ongezonde voeding. Het moet UNbalanced zijn, minstens 90% gezonde voeding.’

Wegwerk of porseleinen servies in de instelling?

Zijn porseleinen borden en metalen bestek het meest duurzaam om aan patiënten in een instelling te geven? En is dat ook wat patienten willen? De Australische diëtist Sandra Capra deed er onderzoek naar onder ruim 6.200 patiënten in 4 ziekenhuizen. Uit de studie blijkt dat patiënten hun eten niet (helemaal) nuttigden omdat ze hun keuze niet hadden gekregen of omdat het teveel of te droog was. De presentatie en het uiterlijk van de verpakking en het servies vonden ze veel minder belangrijk. Capra pleitte voor wegwerpservies en portieverpakkingen. De materialen in haar onderzoek waren volledig recyclebaar. Daardoor hoefden er geen vaatwassers en wasmachines (voor stoffen servetten) te draaien en was er besparing op water, energie, afwas- en wasmiddel. Een nadeel van (plastic) portieverpakkingen volgens de Australische: ze zijn vaak niet makkelijk te openen voor patiënten. Zo kost het gemiddeld 1 minuut om de portieverpakking van kaas te openen en lukte het 9 van de 23 mensen in het onderzoek helemaal niet. Capra riep alle diëtisten dan ook op vaker over afdelingen te lopen tijdens etenstijd en te helpen waar nodig.

Sarcopene obesitas

Door chemotherapie ontstaat bij patiënten met colon-rectaal of borstkanker vaak sarcopene obesitas. Preventie hiervan is van groot belang vanwege de comorbiditeit. Dat vertelde de Nederlandse diëtist Sandra Beijer tijdens haar presentatie. Door sarcopene obesitas is er meer kans op terugkeer van kanker en een lagere overlevingskans. Ook is er vaker sprake van een lagere kwaliteit van leven, fysieke beperking en grotere kans op diabetes, cardiovasculaire ziekten en lymfoedeem. Als de energie-inname gelijk blijft, blijkt het gewicht toch te stijgen. De enige oplossing is een lagere energie-inname, met hoge voedingswaarde vanwege verhoogdebehoefte aan eiwit en micronutriënten én verhoging van de fysieke activiteit.

Umami: de muziek van de smaak

Hoe krijg je diëtisten naar een presentatie? Laat ze iets proeven! Volle zaal dus bij de ronde tafelsessie die eindigde met een umami-proeverij. Japanners zijn trots dat ze in het verleden de 5e smaak ontdekt hebben, maar umami zit niet alleen in Japanse voedingsmiddelen. Veel traditionele producten wereldwijd zijn rijk aan umami. Denk maar aan onze gerijpte kazen. Verantwoordelijk voor de hartige umami-smaak zijn de aminozuren glutamaat, inosinaat en guanylaat. Glutamaat zit bijvoorbeeld in rijpe tomaten en oude kaas, inosinaat in vlees en vis en guanylaat vooral in paddenstoelen. Omdat gezond en duurzaam eten ook lekker moet zijn, is umami belangrijk. Volgens de Japanners is umami  de muziek van de smaak.

Verrassende adviezen in New Nordic Diet

Vermijd additieven, kies minimaal 75% biologisch en eet zeewier, verse kruiden, wilde planten en paddenstoelen. Dat zijn enkele verrassende adviezen in de New Nordic Diet. Deze Deense variant van de Nordic  Diet focust verder op lokaal geproduceerde of traditioneel geconsumeerde voedingsmiddelen. Denk aan appels, peren, bessen, kool, wortelen en bieten. Klinkt best Hollands, nietwaar?

Voeding en genen

Er komt steeds meer bewijs dat genen een rol spelen in de gevoeligheid voor voeding op veel verschillende gebieden. Maar er is nog veel scepsis of het wel gebruikt moet worden in advisering, want het onderzoek is nog in een beginstadium. Een onderzoeksdiëtist van de universiteit van Toronto pleitte er echter voor dit moderne onderzoek zeker in ogenschouw te nemen en niet te blijven hangen bij het oudere onderzoek.
Als voorbeeld presenteerde ze een onderzoek naar het verschil in de snelheid waarmee cafeïne wordt afgebroken. Mensen met een genotype waarbij cafeïne snel wordt afgebroken. hebben geen grotere kans op hart- en vaatziekten bij dagelijkse consumptie van 4 koppen koffie of meer. Dit in tegenstelling tot mensen met een genotype waarbij cafeïne langzaam wordt afgebroken: die hebben wel een verhoogd risico hierop.

Cijfers

Tijdens het 3-daagse congres in Granada waren 195 lezingen te volgen, waaronder 103 workshops en 12 symposia. Op digitale borden waren 468 posters te bekijken. Genoeg input om geïnspireerd, gemotiveerd en geïnformeerd in Nederland mee aan de slag te gaan.

Gepubliceerd op 10 september 2016

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel