Hogere bloeddruk bij snelgroeiend kind

Als kinderen tussen de geboorte en hun 5e jaar snel toenemen in gewicht en lengte hebben zij op 5-jarige leeftijd een hogere bloeddruk en hogere markers voor insulineresistentie. Ook hebben kinderen die snel in gewicht aankomen een ongezondere lichaamssamenstelling met relatief meer vetmassa. Dat toonde kinderarts Marieke de Beer aan in een onderzoek bij het VUmc in Amsterdam, waarop ze 19 oktober promoveerde.

Borstvoeding beschermt

Het geven van borstvoeding lijkt een beschermende werking te hebben. Kinderen die meer dan 3 maanden borstvoeding krijgen en pas na 6 maanden starten met bijvoeding, hebben op 5-jarige leeftijd een lagere bloeddruk. Bij meer dan 6 maanden borstvoeding loopt het kind ook minder risico op overgewicht.

Bijvoeding pas na 6 maanden

Bij signalering van een snelle gewichtstoename zou er volgens De Beer een vroege interventie moeten plaatsvinden. Deze bestaat uit het stimuleren van borstvoeding gedurende ten minste 6 maanden en pas starten met bijvoeding na de leeftijd van 6 maanden. De Beer: ‘Het liefst zouden wij zien dat moeders de borstvoeding ten minste 6 maanden volhouden, omdat we nu zeker weten dat het een goed effect op de bloeddruk van het kind heeft. Laat hen na een maand of 4 wel kennismaken met smaken, door dagelijks een lepeltje bijvoeding te geven. Uit andere studies weten we dat dit het risico verkleint op bijvoorbeeld het ontwikkelen van een allergie voor gluten, vis of ei’.

Cohort van Amsterdamse kinderen

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 2.200 kinderen uit de ‘Amsterdam Born Children and their Development’ (ABCD)-studie. Deze studie volgt kinderen in Amsterdam vanaf de zwangerschap. Op de leeftijd van 5 jaar krijgen ze een gezondheidsonderzoek waarbij onder meer lichaamsomvang, lichaamssamenstelling, bloeddruk en bloedwaarden worden gemeten.

Bronnen: VUmc en AD  

Gepubliceerd op 1 november 2017

Door Marjolein Steur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.