Hoger risico op kwetsbaarheid bij sterk bewerkte voeding

Een hoge inname van sterk bewerkte voeding hangt samen met een circa 30 procent hoger risico op kwetsbaarheid bij oudere vrouwen (frailty). Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Wageningen University & Research op basis van gegevens van ruim 63.000 Amerikaanse vrouwen uit de Nurses’ Health Study.

Voedingskwaliteit

De deelnemers waren bij aanvang van de studie 30-55 jaar en nog niet kwetsbaar. Ze werden ten minste 26 jaar gevolgd en in die tijd ontwikkelden meer dan 15.000 vrouwen kwetsbaarheid. De onderzoekers hebben ook een analyse gedaan waarbij ze corrigeerden voor de voedingskwaliteit. Bij een kwalitatief goed dieet – gedefinieerd als veel groenten, peulvruchten en fruit – wat tegelijkertijd ook relatief veel sterk bewerkt voedsel bevatte, liepen mensen nog steeds een hoog risico op kwetsbaarheid in vergelijking met mensen die minder sterk bewerkte voedingsmiddelen aten.

Biologisch mechanisme onbekend

Het effect van sterk bewerkte voedingsmiddelen op kwetsbaarheid bleef dus significant, zelfs met een goede voedingskwaliteit. ‘We weten nu dat kwetsbaarheid en voeding aan elkaar gerelateerd zijn’, aldus Neha Khandpur, een van de onderzoekers en universitair docent aan Wageningen University & Research. ‘Maar we weten nog niet welke biologische mechanismen aan deze associatie ten grondslag liggen.’ Het onderzoek is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Bron: Resource

Gepubliceerd op 26 augustus 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.