Hoge inname zoetstof verhoogt mogelijk risico op kanker

Het gebruik van zoetstoffen brengt mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van kanker met zich mee. Dat is de uitkomst van een observationeel onderzoek onder ruim 100.000 mensen die gemiddeld 7,5 jaar gevolgd werden.

Langlopende cohortstudie

Onderzoekers analyseerden gegevens van 102.865 Franse volwassenen die deelnemen in de NutriNet-Santé studie. In deze langlopende studie worden mensen sinds 2009 gevolgd op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid. Iedere 6 maanden vullen mensen opnieuw vragenlijsten en eetdagboeken in.

Gegevens over zoetstoffen en diagnoses

Voor deze studie verzamelden onderzoekers gegevens over de inname van zoetstoffen als aspartaam (E951), acesulfaam-K (E950) en sucralose (E955). Deze gegevens legden ze naast medische gegevens over nieuw gestelde kankerdiagnoses. In de analyse hielden ze rekening met verschillende andere factoren die invloed kunnen hebben, waaronder fysieke activiteit, roken, gewicht en erfelijke aanleg.

Meer zoetstoffen, vaker kanker

Uit analyse van deze data kwam naar voren dat bij mensen die meer zoetstoffen gebruiken er vaker kanker werd ontdekt dan bij mensen die geen zoetstoffen gebruiken. Dit was vooral het geval bij aspartaam (15 procent hoger risico) en acesulfaam-K (13 procent hoger risico). Voor het gebruik van aspartaam zagen de onderzoekers specifiek een relatie met het optreden van borstkanker en obesitas-gerelateerde kankers zoals darm- en leverkanker.

Kanttekeningen

Dat dit verband is gevonden in dit onderzoek is nog geen hard bewijs dat zoetstoffen echt kanker veroorzaken. De onderzoekers benadrukken dat er alleen associaties zijn gevonden en dat in dergelijk observationeel onderzoek geen oorzaak-gevolg kan worden vastgesteld. Ook zijn de innames van voeding zelfgerapporteerd en kan er een selectiebias zijn, omdat de deelnemers in het onderzoek met name hoger opgeleide vrouwen zijn die relatief veel aandacht hebben voor gezondheid. De belangrijkste conclusie is dat zoetstoffen mogelijk geen veilig alternatief zijn voor suiker. Er zijn meerdere onderzoeken nodig om deze relatie, en de onderliggende mechanismes, te onderzoeken.

Bron: PLOS Medicine

Gepubliceerd op 8 april 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.