Hoge inname van kalium beschermt bloedvaten en nieren

Een hoge inname van kalium lijkt het risico op een te hoge bloeddruk en chronische nierschade te verlagen. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Lyanne Kieneker in haar onderzoek, waarop ze aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert. Ze vindt echter geen gunstige effecten van zoutverlaging. Sterker nog: een lage inname van natrium kan de kans op een beroerte juist verhogen.

Verrassend resultaat

Het resultaat van haar onderzoek is enigszins verrassend te noemen. Kieneker toont namelijk aan dat een lage inname van natrium de kans op een beroerte kan vergroten. Ze vindt bovendien geen bewijs dat een hoge inname van natrium de kans op een beroerte vergroot. Ook kon Kieneker niet aantonen dat het verlagen van de natriuminname de kans op chronische nierschade verkleint. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 7.000 volwassenen van 28 tot 75 jaar uit Groningen die gedurende gemiddeld 12,5 jaar zijn gevolgd.

Kalium wel gunstig

Een hoge kaliuminname lijkt een veelbelovende benadering voor het voorkomen van een te hoge bloeddruk en chronische nierschade. Dat blijkt uit gegevens van ruim 5.000 Groningers uit dezelfde studie. Kieneker kon geen direct bewijs vinden dat een hoge kaliuminname ook beschermt tegen hart- en vaatziekten zoals een beroerte. Wel vond ze bij niertransplantatiepatiënten dat een hoge kaliuminname de kans verkleint op het falen van het transplantaat en voortijdig overlijden na de transplantatie.

Betere methode

Wereldwijd is er een toename van het aantal patiënten met hart- en vaatziekten en chronische nierschade. Eerdere onderzoeken laten zien dat niet alleen een hoge kaliuminname maar ook een lage natriuminname preventief kunnen werken. Het bewijs hiervoor is volgens Kieneker niet heel hard, omdat er vaak onnauwkeurige meetmethodes worden gebruiken voor het bepalen van de natrium- en kaliuminname zoals voedingsanamneses. Zelf gebruikte ze 24-uurs urineverzamelingen, die als een nauwkeurige meetmethode worden beschouwd.

Kaliumbronnen

Kalium zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten, zuivel en brood. Samen met natrium en chloride regelt kalium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium is verder nodig voor het samentrekken van de spieren en de geleiding van zenuwprikkels.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Gepubliceerd op 12 februari 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Angela Severs 21 februari 2019 at 11:58 - Reply

    Beste Riny,
    In het onderzoek werd een zoutinname van 7,6 gram per dag beschouwd als een lage inname van natrium.
    Een hoge inname van kalium lag rond 3500 mg per dag, ongeveer de aanbevolen hoeveelheid. In het onderzoek haalde circa de helft van de deelnemers de ADH voor kalium niet.
    Het hele proefschrift is online te downloaden via https://www.rug.nl/research/portal/en/publications/sodium-and-potassium-intake-as-determinants-of-cardiovascular-and-renal-health(35be4dbf-5607-4251-912c-f24b4a56fb2e).html

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten
  2. Riny van Sloten 20 februari 2019 at 10:45 - Reply

    Wat wordt in dit artikel verstaan onder een lage natriuminname?
    Is dit 2000 mg of nog lager ?
    En wat wordt verstaan onder een hoge kaliuminname?

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.