Hoe salmonella darmkanker veroorzaakt

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het RIVM en het VUmc hebben ontdekt hoe salmonella kan leiden tot darmkanker. Dit onderzoek biedt aanknopingspunten om darmkanker te voorkomen en te behandelen door in te grijpen in het biologische proces.

Salmonella verhoogt risico op darmkanker

In 2022 ontdekten onderzoekers van het LUMC dat een besmetting met salmonella soms meer doet dan mensen tijdelijk ziek maken: het kan het gedrag van de menselijke cellen verstoren en bijdragen aan het ontstaan van darmkanker. Dezelfde wetenschappers zijn er nu in geslaagd om het biologische mechanisme achter dit proces te ontrafelen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports.

Van salmonella tot darmkanker

De meeste salmonella-infecties zijn gelukkig niet ernstig. Meestal realiseren mensen zich niet eens dat hun milde symptomen worden veroorzaakt door de bacterie. Maar soms leidt salmonella tot ernstige infecties. Wanneer salmonella het lichaam binnendringt, kan het in sommige gevallen cellen in de darmen infecteren. De onderzoekers ontdekten dat wanneer salmonella een darmcel infecteert, de bacterie voedingsstoffen uit die cel gebruikt om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor wordt het normale evenwicht in de cel verstoord en dat heeft invloed op een eiwitcomplex in onze cellen dat mTOR heet.

Ontregeling van mTOR

Het eiwit mTOR is een centrale regelaar in de cel: het zorgt ervoor dat de stofwisseling en celgroei en -deling op een gecontroleerde manier plaatsvinden. Door een salmonella-infectie kan mTOR ernstig ontregeld raken. Als gevolg daarvan wordt de cel “kankerachtig”: de cel groeit sneller en begint zich ongecontroleerd te delen. Zelfs als de salmonella-bacteriën weg zijn, blijft de cel in een kankerachtige toestand, wat de kans vergroot op de vorming van tumoren.

Schade door salmonella terugdraaien

Het goede nieuws is dat de wetenschappers misschien ook een oplossing voor dit probleem hebben gevonden. Ze ontdekten een manier om het proces van kankervorming te beïnvloeden met een eerder ontdekte remmer, een stof die de werking van mTOR tijdelijk kan blokkeren. In het laboratorium zagen de onderzoekers dat de behandeling met dit stofje er na een tijdje voor zorgde dat de cellen terugkeerden naar hun normale staat. Deze bevindingen moeten nog getest worden in een preklinische studie om te zien of de remmer ook werkt in een verder gevorderd stadium van tumorvorming. Dergelijke mTOR-remmers worden in studieverband al gebruikt om kanker mee te behandelen. Mogelijk kunnen ze in de toekomst ingezet worden om darmkanker veroorzaakt door een salmonella-infectie te behandelen.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 10 januari 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.