‘Het zou mooi zijn als we dialysepatiënten beter kunnen laten eten’
Trudeke Struijk-Wielinga, diëtist op de dialyseafdeling van het VU Medisch Centrum Amsterdam, heeft onlangs de Maria ter Welle Innovatieprijs gewonnen en start binnenkort een nieuw onderzoek bij dialysepatiënten.
Waarmee heb je de prijs gewonnen?
‘Voor het project “Op weg naar een optimale eiwit- en energieinname bij patiënten die hemodialyse ondergaan". In een pilot-onderzoek onder 25 dialysepatiënten van VU Medisch Centrum Amsterdam is de energiebehoeftevastgesteld en hebben we gekeken wat patiënten eten op dialysedagen en op niet-dialysedagen.’
Wat kwam er uit je onderzoek?
‘Dialysepatiënten krijgen te weinig energie en eiwit binnen. Enerzijds is hun behoefte door de nierziekte en dialyse verhoogd, anderzijds eten ze minder omdat hun smaak en eetlust is afgenomen. Een lastig probleem. Uit de literatuur blijkt ook dat ondervoeding voorkomt bij circa 40% van de patiënten met een chronische nierziekte. Heel verrassend was trouwens dat patiënten op dialysedagen beter aten dan op niet-dialysedagen.’
Waarom is dat zo verrassend?
‘Uit Amerikaans onderzoek komt het tegenovergestelde: daar eten dialysepatiënten op dialysedagen juist slechter. Wij gingen daar eigenlijk ook vanuit, want voor de dialyse voelen patiënten zich vaak niet lekker en erna hebben ze last van een “dialyse-kater”. Juist de dagen na de dialyse voelen patiënten zich beter en zou je dus verwachten dat ze beter eten.’
Kun je het verschil verklaren?
‘Het zou kunnen komen omdat wij patiënten een maaltijd aanbieden tijdens de dialyse. Dat is niet in alle dialyse-centra de gangbare praktijk; sommige centra vinden het de verantwoordelijkheid van de patiënt zelf. Uit ons onderzoek bleek dat deze aangeboden maaltijd goed werd gegeten, maar desondanks bleef de eiwit- en energie-inname achter bij de behoefte.’
Is daar een oplossing voor?
‘Dat gaan we in vervolgonderzoek bekijken! We willen een interventie gaan uitvoeren waarbij dialysepatiënten naast de maaltijd een snack krijgen met extra energie en eiwit. Denk aan een kant- en klare energieverrijkte drank, blokjes kaas of plakjes worst. We willen onderzoeken of we zo kunnen voorzien in de verhoogde behoefte. Het onderzoek wordt uitgevoerd als afstudeerproject door 2 studenten diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam. Ze starten in september en het onderzoek loopt tot begin januari 2013.’
Wat hoop je met dit onderzoek te bereiken?
‘Als we kunnen aantonen dat een eiwitrijkere en energiedichtere voeding beter voorziet in de behoefte van dialysepatiënten, is een landelijke uitrol wellicht mogelijk. Daar wil ik de gewonnen 10.000 euro van de Maria ter Welle innovatieprijs graag aan besteden. Het zou mooi zijn als we door een optimaal voedingsaanbod dialysepatiënten beter kunnen laten eten op de dialysedagen.’
Gepubliceerd op 27 juni 2012
Door Angela Severs