Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Ruim 10 jaar na het verschijnen van zijn eerste boek over borstvoeding schreef diëtist en lactatiekundige Stefan Kleintjes (van www.borstvoeding.com) samen met lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen een opvolger. Kleintjes zegt in zijn voorwoord dat zijn eerste boek vooral een leerboek en handleiding was en dat dit boek vooral een gids is die inzicht geeft in de behoeften van de baby.

Pro-borstvoeding

Deze auteurs zijn fel pro-borstvoeding, dat is van meet af aan duidelijk. Je leest dat terug in de termen kunstmatige voeding en instinctief voeden, in hun kritiek op bijvoeden na de geboorte, of op de wens om ‘door te slapen’. Ze geven het advies om al voor de bevalling te kolven, zeker voor moeders met zwangerschapsdiabetes. Maar je leest in het boek ook een grote mate van respect: voor moeders en voor Moeder Natuur.

Niet inbakeren

Natuurlijk bevat het boek alle ‘klassieke’ onderwerpen over borstvoeding, onder andere de voordelen, hoe wordt het gemaakt, voedingshoudingen, stuwing, wat doe je bij een borstontsteking, hoe moet je kolven, wat doe je bij schisis en hoe voed je een tweeling. Mooi en heel praktisch vind ik de beschrijving van de 10 kraamdagen, wat een moeder van dag tot dag kan verwachten. Opvallend is het standpunt van de auteurs tégen inbakeren en vóór je baby laten slapen in bed.

Niet bijvoeden?

Hier en daar ben ik het niet met de auteurs eens, vind ik hun standpunten op zijn minst opmerkelijk of vind ik dat ze de stand van zaken in de wetenschap niet op de voet volgen. Zo noemen ze het darmmicrobioom nog steeds de darmflora, vinden ze dat je bijvoeding moet uitstellen tot een kind half jaar oud is, en wuiven ze de nieuwste kennis over preventie van allergie eenvoudig weg. Ook noemen ze zuivel niet noodzakelijk, maar vinden ze dat je genoeg calcium kunt halen uit plantaardige bronnen zoals groene groenten, tahin, peterselie en mosterd. Ze zijn het niet eens met de vitamine K-suppletie en twijfelen over het vitamine D-advies van de Gezondheidsraad. Steeds gaan ze uit van de evolutie en kijken ze naar hoe onze voormoeders het duizenden jaren geleden hebben gedaan. Zonder supplementen dus. Ze adviseren daarom je kind buiten te laten slapen of om zelf te zorgen voor een goede vitamine D-status. Ze zijn zeer stellig in borstvoeding als je je kind veganistisch voedt: dat moet minimaal 4 tot 5 jaar. En ze zijn een tegenstander van gepureerde hapjes. Ik vind die tegendraadsheid best te waarderen, al ben ik het soms écht niet met ze eens.

Babyfoto’s

Tussen alle theorie staat het boek vol met foto’s, infographics en columns. Dat maakt het aantrekkelijk om door te bladeren en af en toe een stukje te lezen. Of dit boek een twijfelende ouder overhaalt om borstvoeding te gaan geven in plaats van de fles? Dat betwijfel ik. Dit boek is vooral geschikt voor de gemotiveerde ouder die echt overtuigd is van het nut van borstvoeding. Het is ook geschikt voor ouders – en diëtisten – die kritisch zijn op de standaardadviezen rondom borstvoeding. En natuurlijk voor iedereen die van babyfoto’s houdt. Ik werd er in elk geval helemaal nostalgisch van.

 

Het Nieuwe Borstvoeding Boek – Jij bent alles wat je kind nodig heeft, Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen, Uitgeverij Christofoor, ISBN 9789060388426, 304 pagina’s, 24,50

Gepubliceerd op 31 juli 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.